Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 dekagramów

25 gramów

20 mililitrów

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha miksera włóż czosnek, kminek, paprykę, tymianek. Dodaj żółtka

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp sos sałatkowy Knorr i zacznij miksować powoli wlewając oliwę z oliwek. Sos powinien mieć gęstą i gładką konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej, ciepłej wody.

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 2

Krok 3

Umyj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ze skórki). Skrop oliwą z oliwek i posyp solą morską. Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu lekko ostudź, pokrój w mniejsze cząstki i podaj z sosem oddzielenie.

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas)Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas)

Do kielicha miksera włóż czosnek, kminek, paprykę, tymianek. Dodaj żółtka