Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

154 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

70 dekagramów

25 gramów

20 mililitrów

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha miksera włóż czosnek, kminek, paprykę, tymianek. Dodaj żółtka

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp sos sałatkowy Knorr i zacznij miksować powoli wlewając oliwę z oliwek. Sos powinien mieć gęstą i gładką konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej, ciepłej wody.

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 2

Krok 3

Umyj dokładnie ziemniaki (nie obieraj ze skórki). Skrop oliwą z oliwek i posyp solą morską. Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu lekko ostudź, pokrój w mniejsze cząstki i podaj z sosem oddzielenie.

Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej