Zupa brokułowo-ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

2103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2033 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel brokuł na mniejsze różyczki. Obierz ziemniaki i marchew. Warzywa pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę margaryny. Dodaj cebulę, marchew i czosnek. Wszystko smaż przez-3–5 minut, mieszając.

Krok 3

Dodaj 1 litr wody, kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15 minut lub do momentu zmięknięcia warzyw. Zupę zmiksuj za pomocą blendera ręcznego i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ta bardzo prosta w przygotowaniu zupa może zostać przyrządzona z wykorzystaniem praktycznie dowolnych warzyw — cukinii, kalafiora czy selera. W bardziej luksusowej wersji można podawać zupę z porcją serka mascarpone.

12

Opinie o przepisie

  • Paweł  Dyjak

    Paweł Dyjak

    Rewelacja.Proponuje przed zblendowaniem zostawić trochę warzyw i po zmiksowaniu wrzucić spowrotem do garnka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Drabent

    Karolina Drabent

    Tez dodałam papryki ostrej jest bardziej rozgrzewająca dzięki temu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leski Michał

    Leski Michał

    Zrobilem pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dodałam na koniec paprykę ostrą oraz czarny pieprz i wyszła pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz

    Zupa jest pyszna i taka delikatna w smaku.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wrzesińska

    Małgorzata Wrzesińska

    pyszne danie sycące i B. proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Lipiński

    Paweł Lipiński

    trzeba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Jakubowska-Vorbrich

    Zuzanna Jakubowska-Vorbrich

    Albo wziąć klarowane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jabłońska

    Kamila Jabłońska

    Osobiście nie widzę przeszkód ;) Polecam jeszcze dodać ciut wody, żeby masło się nie przypaliło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Jakubowska-Vorbrich

    Zuzanna Jakubowska-Vorbrich

    Czy to margarynowe obrzydlistwo można zastąpić prawdziwym masłem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Naumczyk

    Anna Naumczyk

    Zupa pyszna!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowo-ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowo-ziemniaczanaZupa brokułowo-ziemniaczana

Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Gdy za oknem chłody i plucha, nie ma nic lepszego niż zjedzenie talerza gorącej zupy. Zwłaszcza, jeśli jest to danie tak pyszne jak nasza zupa brokułowo-ziemniaczana. Ten przepis po prostu nie może się nie udać. Połączenie ziemniaków i brokułów zapewni zupie wspaniałą, kremową konsystencję. Gdy nie masz pod ręką brokułów, możesz użyć jego zamiennika. W tej roli wystąpić może praktycznie każde warzywo, na przykład kalafior, cukinia czy nawet szpinak. Warzywa w zależności od rodzaju wystarczy podzielić, pokroić albo posiekać, część z nich podsmażyć na margarynie, następnie całość gotować do momentu zmięknięcia składników. Ostatni etap polega na zmiksowaniu zupy za pomocą ręcznego blendera. Danie pięknie będzie prezentowało się na talerzu, jeśli zwieńczymy je łyżką serka mascarpone. Brzmi tak prosto, że aż niewiarygodne, jak wspaniale smakuje.