
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
40 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w talarki. Smaż przez kilka minut.

Krok 2
Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4
Następnie wlej śmietanę i całość ponownie zagotuj. Po nałożeniu na talerze posyp startym serem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kukurydziana
Chcesz przyrządzić na obiad zupę, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczna pomidorowa lub ogórkowa? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na zupę kukurydzianą. Oprócz kukurydzy znajdą się w niej także inne warzywa, m.in. zielona papryka, por i ziemniaki. Zupa jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania w dość drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pokrojenia papryki w paski, a pora w talarki. Warzywa smaż przez chwilę na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie. Całość zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej. Następnie do gotującej się zawartości garnka dodaj kukurydzę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zabiel zupę kwaśną śmietaną – aby nie zwarzyła się pod wpływem wysokiej temperatury, należy ją wcześniej zahartować. Ugotowane danie podawaj posypane startym żółtym serem, na przykład goudą lub nieco ostrzejszym ementalerem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.