przyprawy do leczo

46 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: przyprawy do leczo (46)

Leczo z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo...
Leczo wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji weg...
Leczo węgierskie
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina...
Leczo z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je...
Leczo warzywne
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne...
Leczo z cukinią i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiąc...
Leczo z cukinii
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stoł...
Leczo z boczkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno so...
Leczo z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. T...
Warzywne leczo
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
27 min.
Leczo to potrawa bardzo prosta do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej przygotowa...
Leczo z kabaczka
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek...
Krupnik a`la leczo
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Najciekawsze smaki są często efektem najbardziej zaskakujących połączeń. Dzięki temu przepisowi d...
Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makar...
Indyjskie ziemniaki
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Suflet z pieczonej dyni
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłączn...
Bogracz z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to prawdziwy kociołek rozmaitości. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa to treściw...
Amerykańskie śniadanie
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sposób na coś naprawdę pysznego o poranku odnajdziesz w poniższym przepisie. Inspirowane kuchnią...
Domowe frytki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmieni...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju skł...
Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek będzie wyjątkowo smaczny, jeśli do jego przygotowania użyjesz wyrazistych w smaku suszonych...
Sałatka ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prosta, ale pełna smaku sałatka ziemniaczana z cebulą dymką, będzie pysznym dodatkiem do różnego...
Schab w otulinie grzybowo musztardowej
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grillowane kawałki schabu to podstawa udanego obiadu lub kolacji. Dodatek grzybków uczyni z nich...
Leczo
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składni...
Leczo
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Leczo z cukinią
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak takż...
Leczo z brokułem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

przepisy.pl - Przyprawy do leczoPrzyprawy do leczo

Leczo przygotowane z przepysznych, sezonowych warzyw, takich jak papryka i cukinia, jest potrawą, która często gości na naszych stołach. Podawane z ryżem lub pieczywem syci na długo, a zawekowane pozwala na rozkoszowanie się jego smakiem także w zimowe dni. Jakie przyprawy dodać do leczo, aby wydobyć pełnię jego smaku, ale równocześnie nie przedobrzyć? Choć potrawa wydaje się banalnie prosta, czasem warto wspomóc się gotową recepturą. Zapraszamy po garść kulinarnych inspiracji!

Dla kogo?

Leczo to wymarzona kompozycja składników dla każdego, kto lubi smak warzyw pod wieloma postaciami. Świeże bądź w słoiku – leczo zawsze się sprawdza.

Na jaką okazję?

Leczo to znakomite danie, które można zaserwować niezależnie od pory dnia. Gdy gościsz u siebie osoby niejedzące mięsa, możesz podać leczo z samej cukinii lub z dodatkiem kotletów sojowych. Pamiętaj, aby zawsze mieć w kuchni aromatyczne przyprawy! Smak leczo doskonale podkręcają słodka i ostra papryka, czarny pieprz oraz dodatek ulubionych ziół. Nie zapominajmy także o cebuli.

Czy wiesz, że?

Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, ale bardzo popularna jest także w Polsce i nie tylko. Przygotowuje się je również w innych europejskich krajach: Austrii, Niemczech, na Słowacji czy Ukrainie. To praktyczne oraz smaczne danie jednogarnkowe – nic więc dziwnego, że zjednało sobie takie uznanie!

Dla urozmaicenia

Nie istnieje chyba jeden, uniwersalny przepis na leczo. Choć w oryginale zawiera w sobie żółtą paprykę, świeże pomidory, cebulę i mieloną paprykę w formie przyprawy, to leczo wciąż zaskakuje w nowych formach. W Polsce często dodajemy także cukinię lub bakłażana, które są łatwo dostępne w sezonie letnim oraz mięso – najczęściej drobiowe lub wieprzowe, uprzednio podsmażone.