przyprawy do leczo

46 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: przyprawy do leczo (46)

Leczo węgierskie

153

łatwe

30 min.
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina...
Leczo z kiełbasą

14

łatwe

30 min.
Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo...
Leczo wegetariańskie

8

średnie

60 min.
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji weg...
Leczo z cukinią i kiełbasą

21

łatwe

30 min.
Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiąc...
Leczo z kurczakiem

25

łatwe

60 min.
Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je...
Leczo z mięsem mielonym

33

średnie

60 min.
To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. T...
Leczo warzywne

25

łatwe

30 min.
Wymarzona kompozycja smaków dla wszystkich miłośników warzyw. Pyszne i aromatyczne leczo warzywne...
Warzywne leczo

24

łatwe

15 min.
Leczo to potrawa bardzo prosta do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej przygotowa...
Leczo z cukinii

44

łatwe

30 min.
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stoł...
Leczo z boczkiem

10

łatwe

45 min.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno so...
Leczo z kabaczka

64

łatwe

30 min.
Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek...
Krupnik a`la leczo

6

łatwe

45 min.
Najciekawsze smaki są często efektem najbardziej zaskakujących połączeń. Dzięki temu przepisowi d...
Bogracz węgierski

135

łatwe

60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza

4

łatwe

45 min.
Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makar...
Indyjskie ziemniaki

6

łatwe

30 min.
Suflet z pieczonej dyni

9

łatwe

60 min.
Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłączn...
Kociołek domowy

126

łatwe

45 min.
Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju skł...
Bogracz z kurczakiem

12

łatwe

60 min.
Bogacz to prawdziwy kociołek rozmaitości. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa to treściw...
Amerykańskie śniadanie

2

łatwe

60 min.
Sposób na coś naprawdę pysznego o poranku odnajdziesz w poniższym przepisie. Inspirowane kuchnią...
Domowe frytki - VIDEO

3

łatwe

30 min.
Nawet tak prostą potrawę jak frytki przygotujesz w różnych odsłonach. Sprawdź przepis na wyśmieni...
Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO

3

łatwe

45 min.
Żurek będzie wyjątkowo smaczny, jeśli do jego przygotowania użyjesz wyrazistych w smaku suszonych...
Sałatka ziemniaczana

2

łatwe

45 min.
Prosta, ale pełna smaku sałatka ziemniaczana z cebulą dymką, będzie pysznym dodatkiem do różnego...
Schab w otulinie grzybowo musztardowej

3

łatwe

45 min.
Grillowane kawałki schabu to podstawa udanego obiadu lub kolacji. Dodatek grzybków uczyni z nich...
Leczo

7

łatwe

45 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składni...
Leczo

(-)

łatwe

60 min.
Leczo z cukinią

6

łatwe

60 min.
Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak takż...
Leczo z cukinii

(-)

łatwe

15 min.

przepisy.pl - Przyprawy do leczoPrzyprawy do leczo

Leczo przygotowane z przepysznych, sezonowych warzyw, takich jak papryka i cukinia, jest potrawą, która często gości na naszych stołach. Podawane z ryżem lub pieczywem syci na długo, a zawekowane pozwala na rozkoszowanie się jego smakiem także w zimowe dni. Jakie przyprawy dodać do leczo, aby wydobyć pełnię jego smaku, ale równocześnie nie przedobrzyć? Choć potrawa wydaje się banalnie prosta, czasem warto wspomóc się gotową recepturą. Zapraszamy po garść kulinarnych inspiracji!

Dla kogo?

Leczo to wymarzona kompozycja składników dla każdego, kto lubi smak warzyw pod wieloma postaciami. Świeże bądź w słoiku – leczo zawsze się sprawdza.

Na jaką okazję?

Leczo to znakomite danie, które można zaserwować niezależnie od pory dnia. Gdy gościsz u siebie osoby niejedzące mięsa, możesz podać leczo z samej cukinii lub z dodatkiem kotletów sojowych. Pamiętaj, aby zawsze mieć w kuchni aromatyczne przyprawy! Smak leczo doskonale podkręcają słodka i ostra papryka, czarny pieprz oraz dodatek ulubionych ziół. Nie zapominajmy także o cebuli.

Czy wiesz, że?

Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, ale bardzo popularna jest także w Polsce i nie tylko. Przygotowuje się je również w innych europejskich krajach: Austrii, Niemczech, na Słowacji czy Ukrainie. To praktyczne oraz smaczne danie jednogarnkowe – nic więc dziwnego, że zjednało sobie takie uznanie!

Dla urozmaicenia

Nie istnieje chyba jeden, uniwersalny przepis na leczo. Choć w oryginale zawiera w sobie żółtą paprykę, świeże pomidory, cebulę i mieloną paprykę w formie przyprawy, to leczo wciąż zaskakuje w nowych formach. W Polsce często dodajemy także cukinię lub bakłażana, które są łatwo dostępne w sezonie letnim oraz mięso – najczęściej drobiowe lub wieprzowe, uprzednio podsmażone.