Przyprawy do leczo: jakie przyprawy - łatwe przepisy | Przepisy.pl pixel

przyprawy do leczo

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy z: przyprawy do leczo (30)

Leczo węgierskie
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina...
Leczo z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo...
Leczo z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je...
Leczo z cukinią i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiąc...
Leczo z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. T...
Leczo z boczkiem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno so...
Warzywne leczo
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
27 min.
Leczo to potrawa bardzo prosta do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej przygotowa...
Leczo z cukinii
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stoł...
Leczo z kabaczka
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia...
Leczo wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji weg...
Krupnik a`la leczo
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Najciekawsze smaki są często efektem najbardziej zaskakujących połączeń. Dzięki temu przepisowi d...
Conchiglie marinare - makaronowe muszle z owocami morza
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Conchiglie marinare w wolnym tłumaczeniu z włoskiego oznacza „morskie muszle”. To po prostu makar...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Amerykańskie śniadanie
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sposób na coś naprawdę pysznego o poranku odnajdziesz w poniższym przepisie. Inspirowane kuchnią...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków...
Bogracz z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogacz to prawdziwy kociołek rozmaitości. Wywodząca się z Węgier jednogarnkowa potrawa to treściw...
Placek z dodatkami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Leczo
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Leczo z cukinią
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak takż...
Leczo z cukinii
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gulasz z cukinii
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gulasz z brukselką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

przepisy.pl - Przyprawy do leczoPrzyprawy do leczo

Zastanawialiście się kiedyś, jakie przyprawy do leczo wykorzystać, aby danie nabrało iście węgierskiego charakteru? Zapewne tak, jeśli próbowaliście oryginalnej wersji tego dania. W Polsce to potrawa niezwykle popularna, którą serwujemy przede wszystkim w okresie letnim, gdy dostępna jest świeża, aromatyczna papryka. Obowiązkowym składnikiem leczo są też kiełbasa, pomidory, cebula oraz czosnek. Mamy niby wszystko, a jednak brakuje głównych elementów budujących smak potrawy, którymi są przyprawy do leczo. Sprawdźcie nasze propozycje na to danie, w których zdradzamy, jakie zioła do leczo i inne dodatki wybrać, by wykreować prawdziwie węgierską wersję lecza. Wśród dostępnych receptur znajdą coś dla siebie także miłośnicy kuchni wegetariańskiej. Jednak i w tym przypadku kluczem do kulinarnego sukcesu będą odpowiednio dobrane przyprawy do lecza, które wyostrzą potrawę oraz podkreślą paprykowy aromat. Macie ochotę na pyszne węgierskie leczo? Jeśli tak – zapraszamy do kuchni. Wybierzcie ulubioną wersję tego dania, dopasujcie odpowiednie przyprawy do leczo i poświęćcie kilkanaście minut na gotowanie. Naprawdę warto – będzie pysznie i aromatycznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi oryginalne węgierskie leczo. Przyprawy sprawią, że danie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnej kuchni, jak i tym z was, którzy cenią pikantne i wyraziste potrawy.

Na jaką okazję?

Leczo świetnie sprawdzi się jako obiad, a także ciepła kolacja. Danie możecie zaserwować również podczas domowej imprezy, a wersję zawekowaną w słoiku, wykorzystać do urozmaicenia codziennego menu w sezonie zimowym. Aromatyczne przyprawy do lecza przypomną wam wówczas smaki lata!

Czy wiesz, że?

To, jakie przyprawy do leczo z kiełbasą najlepiej komponują się ze smakiem dania, podyktowane jest węgierską tradycją kulinarną. W kuchni tego kraju króluje bowiem papryka, która – w wersji sproszkowanej – jest obowiązkowym składnikiem leczo.

Dla urozmaicenia:

To, jakie zioła do leczo wykorzystacie, zależy przede wszystkim od waszego indywidualnego gustu kulinarnego. Pamiętajcie jedynie, aby ich aromat nie zdominował dania, dlatego też dodatki i przyprawy do lecza stosujcie z umiarem.