Brzoza

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

992

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

8 łyżek

8 łyżek

1 łyżeczka

krem:

25 dekagramów

3 sztuki

6 łyżek

1 łyżeczka

polewa:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijaj z cukrem tak długo, aż masa stanie się gęsta, kremowa i nie będzie w niej kryształków cukru.

Krok 2

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj.

Krok 3

Blachę wyłóż pergaminem posmarowanym Kasią.

Krok 4

Rozsmaruj ciasto i piecz 20 minut w temp. 170°C.

Krok 5

Gotowy biszkopt zdejmij z blachy i od razu usuń pergamin.

Krok 6

Ciasto ułóż na ściereczce i zwiń w ciasny rulon (razem ze ściereczką). Ostudź.

Krok 7

W tym czasie przygotuj masę: Kasię utrzyj z cukrem pudrem.

Krok 8

Gdy masa będzie puszysta i biała, ucieraj dalej, kolejno dodając żółtka (następne żółtko wkładaj, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).

Krok 9

Wsyp cukier waniliowy i ucieraj jeszcze przez chwilę.

Krok 10

Roladę rozwiń i usuń ściereczkę.

Krok 11

Ciasto przekrój na 2 placki.

Krok 12

Zrób pień brzozy: pierwszy placek posmaruj częścią masy i ponownie zwiń w rulon.

Krok 13

Zrób konary: drugi placek również posmaruj masą i zwiń w rulon.

Krok 14

Pokrój go ukośnie na grubsze i cieńsze kawałki, ułóż je tak, aby przylegały do pnia.

Krok 15

Całość posmaruj pozostałą masą waniliową.

Krok 16

Przygotuj obie polewy czekoladowe.

Krok 17

Ciasto dekoruj ciemnymi i jasnymi pasmami tak, aby powstał wzór jak na korze brzozy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brzoza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej