Bułeczki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bułeczki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 litra

10 dekagramów

1 szklanka

1 opakowanie

4 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nastawić na 180 - 200 stopni i pieczemy na złoty kolor.

Krok 2

Pozostawić na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem.

Krok 3

Gdy wyrośnie, formować małe bułeczki, nadziewać ( powidłami, dżemem, marmoladą lub wiśniami w syropie).

Krok 4

W czasie wyrabiania wlewać oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko podgrzane (nie może być gorące). Wszytko wlać do rozczynu, dodać szczyptę soli i wyrobić.

Krok 6

Zrobić rozczyn. Drożdże, odrobinę ciepłego mleka, cukru i mąki pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej