Bułeczki z owocami lata

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

3 łyżeczki

0.5 szklanki

3 szklanki

225 gramów

75 mililitrów

lukier:

0.75 szklanki

null gramów

nadzienie:

2 sztuki

null gramów

null gramów

null gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść razem z mlekiem.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Krok 3

Wlej rozpuszczoną Kasię z mlekiem do mąki i energicznie wyrób.

Krok 4

Masę przełóż na posypany mąką stół, dodaj twaróg i szybko zagnieć elastyczne ciasto (jak ciasto będzie za luźne, można dodać trochę mąki).

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i pokrój na kwadraty lub prostokąty o boku 8 cm-10 cm.

Krok 6

Na każdym kawałku ciasta połóż kawałek jabłuszka lub truskawki przekrojonej na pół albo jagody (wymieszane z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej ), złóż na pół i sklej.

Krok 7

Bułeczki ułóż na posmarowanej Kasią blaszce.

Krok 8

Widelcem nakłuj 3 boki sklejone bułeczek.

Krok 9

Rozbij jajo i posmaruj każdą bułeczkę przed upieczeniem surowym jajem.

Krok 10

Lukier ; Cukier puder utrzyj z odrobiną mleka, by powstał gęsty lukier. Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z owocami lata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej