Chłodnik biały przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik biały

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
542 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebule drobno posiekaj.

Chłodnik biały - Krok 1

Krok 2

Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie.

Chłodnik biały - Krok 2

Krok 3

Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Chłodnik biały - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno.

Chłodnik biały - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik biały - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik z rzodkiewki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik białyChłodnik biały

Chłodnik to świetny pomysł na orzeźwiający obiad w ciepłe dni. Potrawę tę można przygotowywać w wersji słodkiej lub słonej, a także łącząc owoce i warzywa ze sobą. W tej zupie doskonale będą się komponować lekko kwaśne jabłka oraz aromatyczny seler, zmiksowane z odrobiną cebuli. W kuchni polskiej najpopularniejszym chłodnikiem jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi ugotowana botwina z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Równie ważne są tu dodatki takie, jak jajko na twardo, surowy ogórek oraz koperek. W wersji klasycznej, za bazę służą szyjki rakowe. Chłodnik popularny jest również w Hiszpanii, gdzie serwuje się gazpacho, czyli zupę z surowych pomidorów, oliwy, octu oraz rozmoczonego chleba. Bardzo często podaje się ją wraz z jajkiem, oliwkami, szynką czy orzechami, które umieszcza się w osobnych miseczkach. Natomiast odmianą chłodnika, który serwuje się często w krajach bałkańskich jest tarator, który przygotowuje się z zsiadłego mleka, jogurtu, wody, oleju, oliwy z oliwek, koperku, soli, posiekanego lub startego ogórka oraz zmiażdżonego czosnku.