Chrust

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

673 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

3 sztuki

3 łyżki

500 gramów

1 szczypta

2 łyżeczki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, mleko, połowę mąki i proszek do pieczenia ucieraj w misce 2 min.

Krok 2

Dodaj resztę mąki i szybko zagnieć dłońmi ciasto.

Krok 3

Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min.

Krok 4

Rozgrzej tłuszcz.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 4 mm, radełkiem wycinaj pasy o wymiarach 4x10 cm.

Krok 6

Na środku każdego z pasków zrób nacięcie długości 4 cm.

Krok 7

Jeden z końców ciasta przełóż przez nacięcie.

Krok 8

Smaż z obydwu stron około 2-3 min.

Krok 9

Wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Krok 10

Jeszcze ciepłe posyp cukrem.

2

Opinie o przepisie

  • Barbara Juzwin

    Barbara Juzwin, 24.01.2016

    nawet niezłe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • julia cwalina

    julia cwalina , 22.01.2016

    fuj co za ochyda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrust - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sakiewki ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChrustChrust

Chrust pojawia się na stole podczas różnego rodzaju świąt, ale może okazać się również dobrą przekąską na co dzień. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednim cieście. Po usmażeniu powinno być kruche. Na początek wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą utrzeć. Możesz zrobić to stopniowo, najpierw łącząc jajka z cukrem pudrem lub waniliowym. Zadbaj o to, aby masa na ciasto była elastyczna i niezbyt słodka. Doskonale będzie się rozwałkowywać, jeśli wcześniej wstawisz ją na chwilę do lodówki. Radełkiem wytnij z niej dowolnej wielkości paski. Następnie natnij je pośrodku. Przeplatając przez powstałe nacięcie ciasto, uzyskasz charakterystyczny dla chrustu kształt. Wrzucaj go na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż, aż zyska złocisty kolor. Pod wpływem temperatury jego objętość nieco powiększy się. Chrust podawaj odsączony z nadmiaru tłuszczu i oprószony cukrem pudrem. Świetnie będzie smakował także z dżemem lub marmoladą owocową, np. z dzikiej róży lub porzeczek. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!