Ciasteczka - szczęki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

227

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

25 dekagramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

nadzienie:

20 gramów

2 łyżki

5 dekagramów

5 dekagramów

wierzch:

1 sztuka

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę siekamy z margaryną Kasią.

Krok 2

Dodajemy pozostałe składniki ciasta: żółtko, śmietanę, ocet, sól i zarabiamy ciasto.

Krok 3

Ciasto schładzamy w lodówce.

Krok 4

Marmoladę ucieramy z cukrem waniliowym i skruszonym biszkoptem.

Krok 5

Dodajemy do niej drobno siekane rodzynki i orzechy.

Krok 6

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.

Krok 7

Szklanką wykrawamy krążki.

Krok 8

Nakładamy nadzienie, składamy ciasto na pół i ściskamy w rogach.

Krok 9

Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka - szczęki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka - szczękiCiasteczka - szczęki

Kruche ciasteczka nadziewane masą z marmolady i biszkoptu są proste i szybkie w przygotowaniu. Na początek zrób kruche ciasto, pamiętając o wcześniejszym schłodzeniu wszystkich składników. Zagnieć je szybko i schowaj ciasto do lodówki. W tym czasie włącz piekarnik i przygotuj nadzienie. Zmieszaj marmoladę o dowolnym smaku (np. truskawkowym, malinowym lub wiśniowym) razem ze skruszonym biszkoptem (nadadzą się też inne ciastka, np. herbatniki) oraz bakaliami. Do nadziewania ciastek pasować będą także pokrojone w grube plasterki jabłka z cynamonem, gęsta masa makowa, orzechowa albo ser. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka za pomocą szklanki. Ozdób ich brzegi, nacinając je widelcem. Nakładaj na nie nadzienie i składaj ciastka jak pierożki. Nie sklejaj ich jednak, dociśnij jedynie w rogach. Posmaruj jajkiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasteczka podawaj z ciepłym mlekiem albo kakao, dobrze pasują też jako przekąska do kawy. Wypróbuj przepis i sprawdź, jakie są dobre i uniwersalne.