Ciasto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 szklanki

piana:

1 opakowanie

6 sztuk

6 łyżek

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznej kuli.Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić.Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę(wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) o wymiarach około 20×30.2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel.Tak przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach odsączone z syropu wiśnie(1/3 całości).Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor.Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem.Wierzch polać polewą czekoladową lub posmarować odrobiną kremu.Chłodzić przez noc w lodówce.

Krok 2

Do przełożenia dowolny krem( u mnie krem adwokatowy)2 kostki masła1,5 szklanki adwokatu ( a nawet więcej jeśli lubicie ciasta mocno adwokatowe)

Krok 3

Kasię ubić na puszystą masę i powoli, nadal ubijając wlewać adwokat. I już. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiastoCiasto

Efektowne ciasto, przekładane kilkoma warstwami delikatnej, owocowej pianki, to świetny sposób na deser lub podwieczorek. Ładnie prezentuje się na talerzu, dlatego możesz przygotować je na uroczystą okazję. Jego przyrządzenie jest dość czasochłonne, ale warto poświęcić na nie czas. Na początek wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto, a następnie schowaj je do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie Ci je później rozwałkować. Kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj owocową masę na bazie kisielu. Jeśli chcesz urozmaicić smak i wygląd wypieku, użyj rożnych jego rodzajów np. wiśniowego, pomarańczowego i jabłkowego. Dołóż owoce z syropu, np. wiśnie albo kawałki truskawek. Przełóż dwa blaty ciasta i upiecz. Czynność tę powtórz, aż wszystkie warstwy zostaną upieczone. Po ostudzeniu przełóż je kremem. Dobrze będzie pasował adwokatowy, śmietankowy albo waniliowy. Udekoruj całość polewą czekoladową, posyp kandyzowanymi owocami, płatkami prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. Podaj dobrze schłodzone.