Ciasto

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 opakowanie

3 szklanki

0.5 szklanki

6 sztuk

piana:

3 opakowania

6 łyżek

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznej kuli.Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić.Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę(wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) o wymiarach około 20×30.2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel.Tak przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach odsączone z syropu wiśnie(1/3 całości).Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor.Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem.Wierzch polać polewą czekoladową lub posmarować odrobiną kremu.Chłodzić przez noc w lodówce.

Krok 2

Do przełożenia dowolny krem( u mnie krem adwokatowy)2 kostki masła1,5 szklanki adwokatu ( a nawet więcej jeśli lubicie ciasta mocno adwokatowe)

Krok 3

Kasię ubić na puszystą masę i powoli, nadal ubijając wlewać adwokat. I już. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiastoCiasto

Efektowne ciasto, przekładane kilkoma warstwami delikatnej, owocowej pianki, to świetny sposób na deser lub podwieczorek. Ładnie prezentuje się na talerzu, dlatego możesz przygotować je na uroczystą okazję. Jego przyrządzenie jest dość czasochłonne, ale warto poświęcić na nie czas. Na początek wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto, a następnie schowaj je do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie Ci je później rozwałkować. Kiedy ciasto będzie się chłodziło, przygotuj owocową masę na bazie kisielu. Jeśli chcesz urozmaicić smak i wygląd wypieku, użyj rożnych jego rodzajów np. wiśniowego, pomarańczowego i jabłkowego. Dołóż owoce z syropu, np. wiśnie albo kawałki truskawek. Przełóż dwa blaty ciasta i upiecz. Czynność tę powtórz, aż wszystkie warstwy zostaną upieczone. Po ostudzeniu przełóż je kremem. Dobrze będzie pasował adwokatowy, śmietankowy albo waniliowy. Udekoruj całość polewą czekoladową, posyp kandyzowanymi owocami, płatkami prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. Podaj dobrze schłodzone.