Ciasto kokosowe z malinami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

140

634 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1411 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3702 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

500 gramów

250 gramów

5 sztuk

1 szklanka

3 łyżeczki

masa kokosowa:

5 sztuk

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

150 gramów

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na spód wrzucamy do jednej misy i mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto kokosowe z malinami - Krok 1

Krok 2

Dzielimy ciasto na dwie części, z których jedną wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta ugniatamy na dnie blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem.

Ciasto kokosowe z malinami - Krok 2

Krok 3

Budynie wraz z mąka ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi łączymy w jednej misie.

Ciasto kokosowe z malinami - Krok 3

Krok 4

W drugiej misie ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany z białek, ciągle mieszając, najpierw dodajemy sypkie składniki, a na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Ciasto kokosowe z malinami - Krok 4

Krok 5

Gotową masę wylewamy na przyrządzony spód w blaszce i układamy maliny. Pozostałe ciasto z lodówki ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy około 40-55 minut w temperaturze 180 °C.

Ciasto kokosowe z malinami - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Maliny możesz zastąpić innymi owocami, np. wiśniami.

3

Opinie o przepisie

  • Zdzisława karge

    Zdzisława karge , 23.06.2018

    dzisiaj upiekłam,jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    Agnieszka Nowakowska-Mazurek , 26.09.2017

    dla mnie rewelacja polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • margaret maslowiec

    margaret maslowiec , 07.08.2017

    good

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kokosowe z malinamiCiasto kokosowe z malinami

Jeśli lubisz ciasta z owocami, ta propozycja powinna przypaść Ci do gustu. Ciasto kokosowe z malinami to połączenie kruchego spodu z puszystą kokosową pianką, słodko-kwaśnymi owocami oraz warstwą kruszonki z pozostałej części ciasta. Słodki posmak kokosa będzie doskonale współgrał z malinami – dla urozmaicenia możesz dodać także nieco jeżyn lub borówek amerykańskich. Przygotuj ciasto i podziel je na dwie części. Jedną z nich schowaj do lodówki, by stwardniała, dzięki czemu łatwiej da się ją zetrzeć na tarce. Drugą część wyłóż na blachę i dobrze ją ugnieć, a następnie wylej na wierzch masę z ubitych białek, cukru i budyniu w proszku (najlepiej będzie pasował śmietankowy). Na koniec dodaj śmietankę kremówkę 30 albo 36%, a całość bardzo dokładnie wymieszaj i wyłóż na blat z ciasta. Równomiernie poukładaj maliny i posyp startą porcją ciasta, odłożoną wcześniej do lodówki. Ciasto kokosowe z malinami doskonale smakuje serwowane z lodami waniliowymi lub śmietankowymi – przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.