Ciasto marchewkowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

4 sztuki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto na formę 20 x 25cm.

Krok 2

Marchew obrać i zetrzeć na małe wiórki.

Krok 3

Nie odciskać soku.

Krok 4

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą piernikową.

Krok 5

Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.

Krok 6

Małymi porcjami dodawać mąkę (ok. 350 g) oraz marchewkę i wymieszać.

Krok 7

Białka ubić na pianę i połączyć z ciastem.

Krok 8

Dodać resztę mąki.

Krok 9

Dodać posiekane bakalie.

Krok 10

Wylać na formę wyścieloną papierem do pieczenia.

Krok 11

Piec w temp. 150–160°C 30–40 min.

Krok 12

Sprawdzać patyczkiem.

Krok 13

Po upieczeniu można zrobić wzorki z polewy czekoladowej lub posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka jest jednym z najchętniej wykorzystywanych warzyw w kuchni – dodaje się ją do warzywnych i mięsnych wywarów, bulionów, rosołów, sałatek jarzynowych oraz chrupiących surówek. Pasuje zarówno do ryb, jak i mięs serwowanych z makaronem, ryżem lub ziemniaczanym puree. Jednak to nie wszystko, bo nadaje się także do przygotowania pysznych deserów. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie przyrządź lekko wilgotne, ale delikatne i miękkie ciasto marchewkowe. Dodaj do niego posiekane bakalie, a po upieczeniu zrób wzorki z polewy czekoladowej lub posyp cukrem pudrem. Możesz je także skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy albo herbatą z cytryną. Ciasto marchewkowe doskonale komponuje się z lekkim, serowym kremem, czekoladą na gorąco lub likierem pomarańczowym. Idealnie sprawdzi się w razie niezapowiedzianej wizyty gości lub jako deser po obiedzie. Będzie także świetnym dodatkiem do kawy albo herbaty. Już teraz pobierz listę składników i przyrządź ciasto z tartą marchewką. Smacznego!