Ciasto marchewkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

82

1112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

2 szklanki

4 sztuki

0.5 szklanki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

lukier:

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę osącz na sicie. Jeśli jest bardzo soczysta lekko odciśnij nadmiar soku.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem na puch.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Wsyp połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Wymieszaj.

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciągle mieszając dodaj startą marchewkę i resztę mąki. Na koniec wlej ostudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w 180 st.C.

Ciasto marchewkowe - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty by można go było utrzeć, dodaj odrobinę wody. Przestudzone ciasto polej lukrem.

Ciasto marchewkowe - Krok 6
15

Opinie o przepisie

  • Mariusz Podniebny

    Mariusz Podniebny, 03.02.2018

    Noo mi nie wyszło :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Makowska

    Joanna Makowska, 28.10.2017

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Zdrojewska

    Katarzyna Zdrojewska, 25.03.2017

    ciasto super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stankiewicz

    Agnieszka Stankiewicz, 28.02.2017

    Okropnie kocham to ciasto! - Jedno z moich bardzo ulubionych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka, 28.01.2017

    Pycha! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka, 28.01.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 25.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 08.11.2016

    Witam, robiłam dziś pierwszy raz ciasto marchewkowe z tego przepisu i w związku z tym mam pytanie, ponieważ ciasto byłoby dobre, ale jest gorzkie, dlaczego ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 08.11.2016

    Witam, robiłam dziś pierwszy raz ciasto marchewkowe z tego przepisu i w związku z tym mam pytanie, ponieważ ciasto byłoby dobre, ale jest gorzkie, dlaczego ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 08.11.2016

    Bg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Schreiber

    Katarzyna Schreiber , 19.04.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Schreiber

    Katarzyna Schreiber , 19.04.2016

    polecam przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda borek

    magda borek, 09.02.2016

    mniam...polecam =)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Burkiewicz

    Emilia Burkiewicz, 05.11.2015

    pychotka polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Ryll

    Rafał Ryll, 23.10.2015

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Uniwersalny wypiek bez względu na sezon – takie właśnie jest ciasto marchewkowe. Świetnie prezentuje się upieczone w formie keksowej, dzięki której przypomina chlebek. Możesz je wtedy podawać pokrojone na kromki z domowym owocowym dżemem. Bardzo efektownie będzie wyglądać również przygotowane w tortownicy i polane lukrową lub czekoladową polewą. Sekretem smacznego ciasta marchewkowego jest puszysty i lekko wilgotny placek. Aby to osiągnąć, dobrze ubij lub zmiksuj jajka z rozpuszczoną i przestudzoną kostką do pieczenia. Stopniowo do całości dodawaj mąkę. Dodatkowej puszystości nada również niewielka ilość sody oczyszczonej. Smak ciasta podkreśli szczypta cynamonu lub pokruszona wanilia – dodaj je do masy wraz ze startą marchewką. Zadbaj o odpowiednią dekorację tego wypieku. Sięgnij po suszone owoce, takie jak: daktyle, morele, rodzynki i figi, które smacznie skomponują się z czekoladową polewą. Wykorzystaj także posiekane orzechy włoskie lub płatki migdałów. Wypróbuj ten uniwersalny przepis na ciasto marchewkowe.