Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
łatwe
553 osoby zapisały

Składniki
2 kilogramy
10 łyżek
2 sztuki
1 opakowanie
20 dekagramów
2 sztuki
40 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedź na dużym sicie.

Krok 2
Następnie dodaj jaja, mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Zagotuj osoloną wodę. Ciasto wyłóż na talerzyk i zsuwaj łyżką niewielkie ilości ciasta do gotującej wody. Gotuj około 3 minut.

Krok 4
Cebule pokrój razem z boczkiem w drobną kostkę i podsmaż z odrobiną smalcu.

Krok 5
Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Włóż do garnka z boczkiem i razem chwilę podsmaż.

Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Zagotuj. Kluski podawaj z sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
Kluski z surowych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Doskonale skomponują się z różnego rodzaju sosami. Zainspiruj się i przyrządź do nich taki o intensywnym smaku papryki i pieczarek. Sięgnij po gotową propozycję, którą wystarczy wymieszać z wodą i zaprawić kwaśną bądź słodką śmietanką. Sprawdź ten przepis na pyszne szare kluchy!
Dla kogo?
Niech szare kluski przepis zagoszczą w menu wszystkich fanów mącznych potraw. Przyrządź je według naszych wskazówek, a ciasto będzie wyróżniać się idealną konsystencją. Kluski żelazne z surowych ziemniaków to danie, które zachwyci wszystkich smakoszy, nawet tych najbardziej wymagających.
Na jaką okazję?
Obiad w gronie rodziny, większa uroczystość, kolacja dla domowników – przepis na szare kluski z surowych ziemniaków zawsze dobrze się sprawdzi. Przyrządzenie tej potrawy zajmie Ci 60 minut, więc nie spędzisz wielu godzin w kuchni.
Czy wiesz, że?
Same kluski przygotujesz z surowych ziemniaków starych na drobnych oczkach tarki. Aby masa na nie zyskała odpowiednią konsystencję, odcedź je i połącz z jajkiem oraz mąką. Szare kluski wrzucaj na gorącą wodę i gotuj do momentu, aż kluski z surowych ziemniaków wypłyną. Danie podawaj na ciepło, razem z boczkiem oraz sosem.
Dla urozmaicenia:
Szare kluski okażą się również smaczne w połączeniu z mięsnymi dodatkami. Podsmaż na patelni boczek pokrojony w niewielkie paski oraz drobno posiekaną cebulę. Do smaku oprósz całość świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy skusisz się na szare kluski z surowych ziemniaków?



































