Ciasto parzone

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

69

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1441 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1.2 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę, dodaj Kasię i odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia.

Ciasto parzone - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu. Zmniejsz ogień pod garnkiem.

Ciasto parzone - Krok 2

Krok 3

Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.

Ciasto parzone - Krok 3

Krok 4

Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka mieszając mikserem.

Ciasto parzone - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę niezbyt duże formy.

Ciasto parzone - Krok 5

Krok 6

Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 10 - 25 minut w zależności od wielkości wypiekanego wyrobu.

Ciasto parzone - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • marietta Biderman

    marietta Biderman, 08.05.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gładych

    Agnieszka Gładych, 27.10.2017

    są pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Jędrzkiewicz

    Daria Jędrzkiewicz, 10.02.2017

    Dodałam trochę cukru i wyszły jeszcze lepsze .Bardzo dobry przepis ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Hajecka

    Julia Hajecka, 03.01.2016

    Wszystko sie udało:) pycha! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ptysie z budyniem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto parzoneCiasto parzone

Szukasz inspiracji na smaczną słodką przekąskę, która sprawdzi się podana na niemal każdą okazję? Ciasto parzone to propozycja dla Ciebie. Jest podstawą karpatki, eklerów czy ptysi, ale samo, posypane obficie cukrem pudrem, może stworzyć również smaczną przekąskę. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. jajek, kostki do pieczenia i mąki. Składniki mieszaj, aż do uzyskania zbitej kuli. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od brzegów garnka. Kiedy masa jest gotowa, za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciśnij ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc z niej równej wielkości kopce. Pamiętaj o tym, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto może opaść. Jeśli chcesz, przekrój gotowe ciastka i przełóż je waniliowym kremem lub bitą śmietaną. Posyp wierzch kakao, cynamonem lub cukrem pudrem. Pamiętaj, że ciasto parzone jest idealnym dodatkiem również do słonych dań obiadowych – przygotuj z niego na przykład groszek ptysiowy i dodawaj do zup kremów. Życzymy smacznego!