Ciasto z bananami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżeczki

750 mililitrów

7 sztuk

3 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

10 dekagramów

12 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka + 4 łyżki zimnej wody ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, a na końcu przesiane mąki z proszkiem oraz kakao. Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 2

Piec ok. 20 minut w 165 stopni C.

Krok 3

Po ostudzeniu biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim banany (7-8 sztuk) przekrojone wzdłuż (lub na plasterki).

Krok 4

750 ml śmietany 30% (może być też 36%) ubić na sztywno z cukrem waniliowym, a na końcu dodać żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie 1/8 litra – ok. 125 ml).

Krok 5

Rozsmarować na bananach i wyrównać.

Krok 6

POLEWA : 1 czekoladę mleczną i 1 czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek w garnek), następnie dodać łyżkę Kasi i 2 żółtka.

Krok 7

Dobrze wymieszać.

Krok 8

Białka ubić na pianę i dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać i rozsmarować na śmietanie.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej