Ciasto z kokosem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

125 gramów

4 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

4 łyżki

125 gramów

1 opakowanie

ciasto 2:

75 gramów

100 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżeczki

5 łyżek

75 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto I: Kasię utrzyj mikserem ustawionym na maksymalne obroty, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, po jednym białku (każde ucierać około 1/2 min).

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce na zmianę z mlekiem.

Krok 3

Na koniec dodaj wiórki kokosowe.

Krok 4

Formę keksową (30x11cm) wyłóż papierem do pieczenia, nałóż ciasto i przez środek wzdłuż zrób zagłębienie.

Krok 5

Ciasto II: 25 g Kasi utrzyj dodając stopniowo 50 g cukru, cukier waniliowy, po jednym żółtku.

Krok 6

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodawaj po łyżce na zmianę z 2 łyżkami mleka.

Krok 7

Ciasto wyłóż na ciasto I.

Krok 8

Zrób polewę: 50 g Kasi podgrzej, dodaj cukier, resztę mleka i słupki migdałowe.

Krok 9

Wystudzoną polewą posmaruj surowe ciasto.

Krok 10

Piecz 45-60 minut w temperaturze 160-170 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka szafranowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z kokosemCiasto z kokosem

Zapach ciasta kokosowego z pewnością przykuje uwagę na domowym przyjęciu. Przygotuj je w formie keksowej, dzięki czemu zyska kształt małego chlebka. Możesz go wtedy podawać w postaci kromek z dodatkiem konfitur, słodkiej czekolady lub masłem orzechowym. Dla lepszego efektu przygotuj je, łącząc ze sobą waniliową masę na ciasto razem z kokosową. Dzięki temu całość będzie dwukolorowa – kremowo-złocista. Aby wypiek wyszedł puszysty, stopniowo mieszaj ze sobą składniki. Zacznij od dokładnego ucierania kostki do pieczenia z cukrem. Sięgnij po zwykły, brązowy lub cukier puder. Smak całości urozmaici także szczypta wanilii lub anyżu. Do masy kokosowej dodaj jedynie białka, dzięki czemu w połączeniu z wiórkami wyjdzie zdecydowanie jaśniejsza. Natomiast drugą część ciasta przygotuj na bazie budyniu śmietankowego i żółtek. Ciasto serwuj ostudzone. Do jego dekoracji wykorzystaj polewę lukrową z płatkami migdałowymi. Posmaruj nią wypiek przed wstawieniem do piekarnika. Opcjonalnie całość dodatkowo oprósz wiórkami kokosowymi. Sprawdź ten przepis.