Ciasto ze śliwkami i orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

340 gramów

100 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

krem:

125 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z Kasią.

Krok 2

Dodaj cukier puder, żółtka i zagnieć ciasto.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i przenieś do dwóch prostokątnych foremek posmarowanych Kasią.

Krok 4

Na cieście rozsmaruj powidła.

Krok 5

Z białek ubij na sztywno pianę, którą nałóż na powidła.

Krok 6

Posyp posiekanymi orzechami.

Krok 7

Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 8

Przygotuj budyń według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 9

Ostudź.

Krok 10

Kasię utrzyj na puszysty krem.

Krok 11

Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce zimnego budyniu.

Krok 12

Na jeden płat ciasta nałóż krem i przykryć drugim (spodem do kremu).

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze śliwkami i orzechamiCiasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami to klasyczny wypiek, w którym znajdziesz wiele doskonale uzupełniających się smaków: słodką bezę i kwaskowate powidła, a także kruche ciasto i aksamitny krem budyniowy. Zacznij od upieczenia kruchego ciasta. Wyrobioną masę podziel na dwie części i przełóż do osobnych form, na każdą z nich nakładając porcję powideł śliwkowych i sztywną pianę z białek. Wierzch każdego blatu posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą wypiekowi chrupkości. Upiecz obydwa ciasta jednocześnie, a następnie przygotuj słodki krem, którym je przełożysz. Ugotuj budyń, najlepiej śmietankowy, ale sprawdzi się też waniliowy albo karmelowy. Wystudź go, po czym partiami ucieraj z kostką do pieczenia, by zyskał aksamitną i gładką konsystencję. Rozsmaruj go na jednym z przestudzonych placków i przykryj drugim, tak by na wierzchu znalazła się warstwa orzechowa. Lekko je dociśnij. Ciasto ze śliwkami i orzechami to pyszny dodatek do kawy lub herbaty – upiecz i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.