Lody czekoladowe z orzechami i miodem
łatwe
163 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
150 gramów
150 gramów
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy laskowe siekamy na dość grube cząstki, ciężkim nożem.
Krok 2
Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy pestki dyni i słonecznika oraz posiekane orzechy aż lekko się zarumienią.
Krok 3
Nakładamy lody do miseczki, posypujemy miksem orzechowym i polewamy ulubionym miodem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z orzechami i miodem
Zastanawiasz się, jak podać lody czekoladowe? Zainspiruj się poniższym przepisem. Lody wyłóż do porcelanowych miseczek i posyp grubo posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi. Możesz je zastąpić również włoskimi lub płatkami migdałów. Sprawdzą się także pestki dyni lub skarmelizowane nasiona słonecznika. Całość polej dowolnym rodzajem miodu, dobrym wyborem będzie np. akacjowy lub lipowy. Szukasz sposobu na skrystalizowany miód? Nic prostszego. Wystarczy, że potrzebną ilość miodu umieścisz w małym słoiczku, a ten zanurzysz na krótki czas we wrzątku. Opcjonalnie możesz go zastąpić sosem czekoladowym. Przygotujesz go poprzez wymieszanie czekolady w kąpieli wodnej. Jako dodatkową ozdobę warto wykorzystać również wiórki kokosowe albo gałązkę świeżej mięty. Sprawdzi się także dodatek owoców – z miodem i bakaliami świetnie skomponują się plasterki bananów. Tak przygotowany deser podawaj do popołudniowej kawy. Wypróbuj nasz przepis na lody czekoladowe z orzechami i miodem. Życzymy smacznego.





































