Ciasto ze śliwkami i orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

340 gramów

100 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

krem:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z Kasią.

Krok 2

Dodaj cukier puder, żółtka i zagnieć ciasto.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i przenieś do dwóch prostokątnych foremek posmarowanych Kasią.

Krok 4

Na cieście rozsmaruj powidła.

Krok 5

Z białek ubij na sztywno pianę, którą nałóż na powidła.

Krok 6

Posyp posiekanymi orzechami.

Krok 7

Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Krok 8

Przygotuj budyń według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 9

Ostudź.

Krok 10

Kasię utrzyj na puszysty krem.

Krok 11

Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce zimnego budyniu.

Krok 12

Na jeden płat ciasta nałóż krem i przykryć drugim (spodem do kremu).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze śliwkami i orzechamiCiasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami to klasyczny wypiek, w którym znajdziesz wiele doskonale uzupełniających się smaków: słodką bezę i kwaskowate powidła, a także kruche ciasto i aksamitny krem budyniowy. Zacznij od upieczenia kruchego ciasta. Wyrobioną masę podziel na dwie części i przełóż do osobnych form, na każdą z nich nakładając porcję powideł śliwkowych i sztywną pianę z białek. Wierzch każdego blatu posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi, które dodadzą wypiekowi chrupkości. Upiecz obydwa ciasta jednocześnie, a następnie przygotuj słodki krem, którym je przełożysz. Ugotuj budyń, najlepiej śmietankowy, ale sprawdzi się też waniliowy albo karmelowy. Wystudź go, po czym partiami ucieraj z kostką do pieczenia, by zyskał aksamitną i gładką konsystencję. Rozsmaruj go na jednym z przestudzonych placków i przykryj drugim, tak by na wierzchu znalazła się warstwa orzechowa. Lekko je dociśnij. Ciasto ze śliwkami i orzechami to pyszny dodatek do kawy lub herbaty – upiecz i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.