Cukiniowe ślimaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukiniowe ślimaczki

Autor: Kumak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

1 sztuka

7 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy. Całość przyprawiamy majerankiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie farsz zdejmujemy z ognia i pozwalamy troszkę przestygnąć, by móc dodać jajko bez ryzyka ścięcia się białka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy w cienkie długie paski o grubości ok. 3mm. Paski przekładamy do żaroodpornej miski i zalewamy osolonym wrzątkiem. Pozostawiamy cukinię na około 2 minuty, aby troszkę zmiękła, co ułatwi nam jej zwijanie. Fetę kroimy w kostkę.

Krok 2

Zwijanie ślimaczków: Kładziemy pasek cukinii, na niego nakładamy łyżkę farszu 2-3 kosteczki sera feta i zwijamy, zaczynając od szerszego końca. Zwiniętego ślimaczka stawiamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Tak samo zwijamy pozostałe paski cukinii.

Krok 3

Ślimaczki dokładnie smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie lub spryskujemy oliwą w spryskiwaczu i zapiekamy 25 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C. Gotowe ślimaczki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, zatem świetnie się sprawdzają na przyjęciach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brokuły z fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej