Cukiniowe ślimaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukiniowe ślimaczki

Autor: Kumak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

7 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy. Całość przyprawiamy majerankiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie farsz zdejmujemy z ognia i pozwalamy troszkę przestygnąć, by móc dodać jajko bez ryzyka ścięcia się białka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy w cienkie długie paski o grubości ok. 3mm. Paski przekładamy do żaroodpornej miski i zalewamy osolonym wrzątkiem. Pozostawiamy cukinię na około 2 minuty, aby troszkę zmiękła, co ułatwi nam jej zwijanie. Fetę kroimy w kostkę.

Krok 2

Zwijanie ślimaczków: Kładziemy pasek cukinii, na niego nakładamy łyżkę farszu 2-3 kosteczki sera feta i zwijamy, zaczynając od szerszego końca. Zwiniętego ślimaczka stawiamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Tak samo zwijamy pozostałe paski cukinii.

Krok 3

Ślimaczki dokładnie smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie lub spryskujemy oliwą w spryskiwaczu i zapiekamy 25 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C. Gotowe ślimaczki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, zatem świetnie się sprawdzają na przyjęciach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukiniowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej