
Składniki
1 sztuka
7 sztuk
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na łyżce oliwy. Całość przyprawiamy majerankiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie farsz zdejmujemy z ognia i pozwalamy troszkę przestygnąć, by móc dodać jajko bez ryzyka ścięcia się białka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy w cienkie długie paski o grubości ok. 3mm. Paski przekładamy do żaroodpornej miski i zalewamy osolonym wrzątkiem. Pozostawiamy cukinię na około 2 minuty, aby troszkę zmiękła, co ułatwi nam jej zwijanie. Fetę kroimy w kostkę.
Krok 2
Zwijanie ślimaczków: Kładziemy pasek cukinii, na niego nakładamy łyżkę farszu 2-3 kosteczki sera feta i zwijamy, zaczynając od szerszego końca. Zwiniętego ślimaczka stawiamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Tak samo zwijamy pozostałe paski cukinii.
Krok 3
Ślimaczki dokładnie smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie lub spryskujemy oliwą w spryskiwaczu i zapiekamy 25 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 st. C. Gotowe ślimaczki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, zatem świetnie się sprawdzają na przyjęciach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej