
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
5 łyżek
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj jajka, 1 posiekaną cebulę i mąkę, dokładnie wymieszaj, smaż duże placki na złocisto z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 2
Mięso pokrój w kostkę. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce, selera pokrój w plastry, cebulę posiekaj.

Krok 3
Przesmaż na patelni mięso, dodaj cebulę i warzywa, smaż kilka minut i dodaj selera, zalej wodą, dodaj liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i Fix Knorr, gotuj do zmięknięcia mięsa.

Krok 4
Na każdym placku ułóż łyżkę gulaszu i złóż na pół. Podawaj z kleksem śmietany.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z gulaszem
Placki z gulaszem to ciekawa propozycja podania popularnych placków ziemniaczanych. Dodatkowych walorów smakowych nadaje im wyrazisty, pikantny sos. Aby przygotować to danie, wybierz dobrej jakości mięso wieprzowe (na przykład kawałek łopatki lub szynki). Od niego w znacznej mierze zależy doskonały smak placka po cygańsku. Przepis będzie jednym z twoich ulubionych!
Dla kogo?
Niektórzy jedzą placki ziemniaczane solo. Jedni są zwolennikami dodatku śmietany, drudzy dodają do nich cukier. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem solidnych, mięsnych dań, wypróbuj przepis na placek po cygańsku z pachnącym i wyrazistym gulaszem.
Na jaką okazję?
W takiej formie placek z gulaszem sprawdzi się nawet podczas odświętnego obiadu. Upora się z naprawdę dużym głodem! Jak się za to zabrać? Mięso pokrój na dowolne kawałki, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. W międzyczasie zetrzyj na tarce włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno poszatkuj. Wszystkie warzywa do placka z gulaszem dodaj do smażonego mięsa, na koniec zalewając je wodą i doprawiając do smaku.
Czy wiesz, że?
Placki przygotuj z ziemniaków startych na tarce. Wymieszaj je dokładnie z jajkiem, posiekaną cebulą i mąką – zadbaj o to, by miały spójną konsystencję. Podsmaż je na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Placek po cygańsku podawaj udekorowany odrobiną kwaśnej śmietany.
Dla urozmaicenia:
Niezrównany aromat gulaszu do placka po cygańsku z pewnością zapewni ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Istotna jest także papryka chili, która podkreśli ostrość dania. Całość zapraw podobnie jak standardowy gulasz (wypróbuj wariant z przecierem pomidorowym). Sprawdź nasz przepis.

































