Czekoladowy fondant - pieczony kilka minut | Przepisy.pl pixel

Czekoladowy fondant

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

173

heart
2680 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

50 gramów

do podania:

2 łyżeczki

100 gramów

przygotowanie formy:

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremki na muffinki smarujemy masłem oraz oprószamy mąką.

Czekoladowy fondant - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200C. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż całość się rozpuści.

Czekoladowy fondant - Krok 2

Krok 3

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

Czekoladowy fondant - Krok 3

Krok 4

Do jajecznej masy wlewamy masę czekoladową. Mieszamy do połączenia się składników.

Czekoladowy fondant - Krok 4

Krok 5

Powstałym ciastem wypełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 8-9 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy fondant cukrem pudrem.

Czekoladowy fondant - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Fondant możemy podać z truskawkami lub innymi owocami.

1

Opinie o przepisie

  • Maja

    Maja , 20.09.2022

    Ten fondant jest przepyszny. Uwielbiam gorzką czekoladę no i niestety odkryłam ten przepis ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowy fondantCzekoladowy fondant

Intensywny smak czekolady zawróci w głowie wszystkim łasuchom. Czekoladowy fondant to pomysł na stylowy deser, którym uraczyć można najbardziej wybredne i wymagające podniebienia. Mimo to receptura nie należy do skomplikowanych, a całość przygotujesz w zaledwie pół godziny.

Dla kogo?

Czekolada jest królową deserów, więc trudno byłoby znaleźć osobę, która nie skusi się na tego rodzaju rarytas.

Na jaką okazję?

Możesz schować dużą blachę, w której zazwyczaj przygotowujesz swoje ulubione brownie. Fondanty piecze się w osobnych foremkach, dzięki czemu od razu powstają zgrabne porcje. Nie musisz więc martwić się o wygląd deseru podczas bankietu albo uroczystego obiadu.

Czy wiesz, że?

Wyjątkowo apetycznie brzmi angielska nazwa tego specjału. Lava cake (czekoladowa lawa) nawiązuje do płynnego wnętrza fondantów, które ukazuje się w całej okazałości po przekrojeniu ciasta.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji wykorzystaj ziarna kawy. Czekoladowe wypieki doskonale smakują z porcją lodów waniliowych.