Czekoladowy fondant - pieczony kilka minut | Przepisy.pl pixel

Czekoladowy fondant

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

159

2446 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

50 gramów

do podania:

2 łyżeczki

100 gramów

przygotowanie formy:

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremki na muffinki smarujemy masłem oraz oprószamy mąką.

Czekoladowy fondant - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200C. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż całość się rozpuści.

Czekoladowy fondant - Krok 2

Krok 3

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

Czekoladowy fondant - Krok 3

Krok 4

Do jajecznej masy wlewamy masę czekoladową. Mieszamy do połączenia się składników.

Czekoladowy fondant - Krok 4

Krok 5

Powstałym ciastem wypełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 8-9 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy fondant cukrem pudrem.

Czekoladowy fondant - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Fondant możemy podać z truskawkami lub innymi owocami.

1

Opinie o przepisie

  • Maja

    Maja , 20.09.2022

    Ten fondant jest przepyszny. Uwielbiam gorzką czekoladę no i niestety odkryłam ten przepis ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowy fondantCzekoladowy fondant

Intensywny smak czekolady zawróci w głowie wszystkim łasuchom. Czekoladowy fondant to pomysł na stylowy deser, którym uraczyć można najbardziej wybredne i wymagające podniebienia. Mimo to receptura nie należy do skomplikowanych, a całość przygotujesz w zaledwie pół godziny.

Dla kogo?

Czekolada jest królową deserów, więc trudno byłoby znaleźć osobę, która nie skusi się na tego rodzaju rarytas.

Na jaką okazję?

Możesz schować dużą blachę, w której zazwyczaj przygotowujesz swoje ulubione brownie. Fondanty piecze się w osobnych foremkach, dzięki czemu od razu powstają zgrabne porcje. Nie musisz więc martwić się o wygląd deseru podczas bankietu albo uroczystego obiadu.

Czy wiesz, że?

Wyjątkowo apetycznie brzmi angielska nazwa tego specjału. Lava cake (czekoladowa lawa) nawiązuje do płynnego wnętrza fondantów, które ukazuje się w całej okazałości po przekrojeniu ciasta.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji wykorzystaj ziarna kawy. Czekoladowe wypieki doskonale smakują z porcją lodów waniliowych.