Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

240 gramów

2 sztuki

400 gramów

200 gramów

surówka:

4 łyżki

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, cukinię i pieczarki umyć, a następnie pokroić na kawałki (według uznania). Pomidora umyć i przekroić na pół. Ziemniaka wstępnie podgotować w mundurku. Następnie przekroić na pół.

Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Dorsza piec w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 minut.

Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

W połowie pieczenia dokładamy warzywa (razem z ziemniakiem) do piekarnika i pieczemy je do miękkości.

Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

Na talerzu ziemniaka pokrywamy łyżeczką Flory, warzywa posypujemy tymiankiem. Obok układamy dorsza.

Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami - Krok 4

Krok 5

Sałatę myjemy, liście rwiemy na mniejsze fragmenty. Całość polewamy sokiem z cytryny i posypujemy żurawiną.

Dorsz pieczony z pieczonymi warzywami - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B2, B3, B6, kwasu foliowego, jodu.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej