
Składniki
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
2 sztuki
3 ziarna
700 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cielęcinę oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące i obsmaż z obu stron. Mięso przełóż na chwilę na talerz.

Krok 2
Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w plastry. Warzywa podsmaż w tym samym garnku co mięso. Następnie oprósz je pozostałą mąką i smaż przez chwilę.

Krok 3
Mięso włóż z powrotem do garnka, w którym znajdują się warzywa i zalej 700 ml wody.

Krok 4
Dodaj przyprawy i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś pod przykryciem około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona cielęcina
Wypróbuj przepis na idealnie soczystą, duszoną cielęcinę. Potrawa doskonale nada się na wykwintny obiad, czy uroczystą kolację. Przygotuj ją dla bliskich, a na pewno docenią ten wyrafinowany smak. Idealna cielęcina duszona w aromatycznym bulionie z warzywami, suszonymi grzybami i pachnącymi przyprawami zachwyci każde podniebienie. Tajemnica tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie i doskonale dobranych dodatkach. Oprósz cielęcinę sola i pieprzem, obtocz ją w mące i obsmaż z obu stron. Następnie zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój cebulę, oprósz warzywa mąką i obsmaż. Połącz ze sobą wszystkie składniki, zalej je wodą i dodaj esencję do duszonych mięs Knorr. Duś danie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Delikatną cielęcinę podaj ze złocistymi ziemniakami i posyp świeżym koperkiem. Niebo w gębie!

































