Duszona kapusta z kiełbaskami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

600 gramów

3 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Poszatkuj kapustę. Na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę margaryny. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut lub do momentu zarumienienia, mieszając. Dodaj kminek. Smaż przez 1 minutę lub aż do uzyskania odpowiedniego aromatu.

Krok 2

Dodaj kapustę, ocet, sok z jabłek, 1 litr wody. Żeby danie było idealnie doprawione dodaj 2 kostki Bulionu grzybowego na borowikach leśnych Knorr. Gotuj bez przykrycia przez 15 minut lub do momentu, gdy kapusta stanie się miękka i prawie płynna. Przełóż do miski. Przykryj, aby utrzymać temperaturę.

Krok 3

Smaż kiełbaski na 1 łyżce margaryny przez 10 minut lub do momentu aż będą rumiane. Przewracając je co jakiś czas. Kiełbaski podawaj wyłożone na kapuście.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu nadają się wszystkie odmiany kapusty. Spróbuj użyć czerwonej lub włoskiej kapusty i wybierz preferowaną odmianę.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona kapusta z kiełbaskamiDuszona kapusta z kiełbaskami

Kapusta od lat niepodzielnie króluje na polskich stołach. Pekińska, włoska albo biała, świeża, kiszona, duszona czy też smażona zawsze świetnie smakuje. A co powiesz na duszoną kapustę z kiełbaską na dzisiejszą kolację? Smażone kiełbaski to danie popularne zwłaszcza wśród mężczyzn i osób, które lubią potrawy mięsne. Ale każdy z nas ma chyba czasem ochotę na krzepiącą kiełbasę z patelni. A jeśli charakteryzuje cię większe zamiłowanie do eksperymentowania w kuchni, to wypróbuj ten przepis. Główne składniki dania to włoskie kiełbaski oraz kapusta włoska. Włoską kapustę możesz też zastąpić inną odmianą, na przykład kapustą czerwoną. Każdy zresztą jej rodzaj będzie pasował równie dobrze. Z kolei włoskie kiełbaski charakteryzują się wspaniałym aromatem i niezwykłym smakiem. Dostępne są w delikatesach, marketach, a nawet czasem w dyskontach. Przepis skazany na sukces.