Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem
łatwe
229 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
10 sztuk
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rukolę umyj i przełóż do miski. Truskawki oczyść z szypułek, przekrój na pół i dodaj do sałaty.

Krok 2
Rabarbar obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój na pół plastry i przełóż do miski z rukolą. Dodaj również krewetki.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.

Krok 4
Sałatkę polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Podawaj udekorowaną kiełkami.


Dobra rada:
Taka sałatka będzie jeszcze lepiej smakować jak skropisz ją dodatkowo, kremowym octem balsamicznym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem
Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem to propozycja dla osób, które szukają oryginalnego przepisu na przekąskę. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kuchni orientalnej, łączącej słodycz owoców z wytrawnymi i pikantnymi dodatkami. Duże znaczenie ma w tym przepisie również sos francuski, który połączony z ketchupem i majonezem, tworzy gęsty i wyrazisty dodatek. Sałatkę można skropić kremem balsamicznym, który – delikatnie kwaśny i słodkawy – będzie się dobrze komponował z całością. Jako dekoracji użyj kiełków rzodkiewki, fasoli mung lub soi. Potrawa będzie także dobrze smakowała posypana prażonymi płatkami migdałów albo ziarnami granatu. Podaj do niej grillowaną bagietkę, chleb z oliwkami lub podpłomyki. Sprawdzą się też włoskie wytrawne paluszki. Z takimi dodatkami możesz serwować ją jako wykwintną kolację albo podać na przyjęciu jako oryginalną przekąskę. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak krok po kroku przygotować tę smaczną egzotyczną sałatkę z krewetkami!