Fale

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

28

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

6 łyżek

1 kilogram

2 szklanki

krem:

2 opakowania

1 sztuka

0.5 litra

1 szklanka

1

polewa kakaowa:

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 gram

2 gramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem. Kasię utrzeć dodając olej i dalej ucierać. Dodać olej i ucierać. Białka ubić i delikatnie połączyć z jajkami i mąką z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dwie łyżki mleka - delikatnie wymieszać.

Krok 4

Na wysmarowaną Kasią blachę wyłożyć jasne ciasto, na nie ciemne i lekko rozprowadzić po całej blaszce.

Krok 5

Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, układać je grubsza stroną i lekko wcisnąć w ciasto.

Krok 6

Piec w temperaturze 160-180 st. C przez 40 minut.

Krok 7

Krem: Ugotować budyń waniliowy (0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe).

Krok 8

Kasię utrzeć z cukrem, potem stopniowo dodawać budyń.

Krok 9

Dodać olejek waniliowy.Masę wyłożyć na ciasto i poleć polewą różne ślaczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej