Fasolowe kotleciki z fetą i sosem czosnkowym
łatwe
242 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
2 sztuki
25 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej fasolę zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc. Następnie odcedź ją i nalej świeżej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj do momentu, kiedy fasola będzie miękka. Ponownie odcedź fasolę i odstaw do ostudzenia. Pokrój papryczkę chilli w małą kostkę, posiekaj drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Wymieszaj fasolę z papryczką, czosnkiem i natką, po czym zmiel wszystko w maszynce do mielenia mięsa (lub rozdrobnij blenderem).

Krok 2
Dodaj do masy jajka, dopraw pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne) i dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w niedużą kostkę i dodaj do masy fasolowej. Ponownie wymieszaj.

Krok 3
Formuj nieduże kotleciki i smaż je na gorącym oleju.

Krok 4
Przyrządź Sos sałatkowy Czosnkowy Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kotleciki z sosem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































Fasolowe kotleciki z fetą i sosem czosnkowym

