Fasolowe ciasteczka z czekoladą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

190 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1072 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

800 gramów

1 sztuka

200 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały rozdrobnij w blenderze. Fasolę opłucz na sicie, dokładnie osącz. Włóż do miski blendera i zmiksuj razem z jajkiem.

Fasolowe ciasteczka z czekoladą - Krok 1

Krok 2

W misce utrzyj Kasię z cukrem, dodaj fasolę, mąkę ziemniaczaną, migdały i sodę, wymieszaj.

Fasolowe ciasteczka z czekoladą - Krok 2

Krok 3

Czekolady posiekaj na spore kawałki, połowę odłóż do dekoracji, resztę wymieszaj z masą fasolową.

Fasolowe ciasteczka z czekoladą - Krok 3

Krok 4

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Małą łyżką kładź na blachę porcje ciasta zachowując odstępy i pamiętając, że ciastka lekko urosną na boki.

Fasolowe ciasteczka z czekoladą - Krok 4

Krok 5

W ciastka powciskaj kawałeczki czekolady. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz partiami przez około 15 minut. Wystudź na blasze.

Fasolowe ciasteczka z czekoladą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolowe ciasteczka z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolowe ciasteczka z czekoladąFasolowe ciasteczka z czekoladą

Biała fasola świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań, także słodkich ciast. Wypieki z fasoli stały się ostatnio bardzo popularne. Jeśli je lubisz, zrób fasolowe ciasteczka z czekoladą – to dobra przekąska w ciągu dnia, możesz również podać je na deser po obiedzie. Przygotujesz je dość szybko. Ciasteczek nie musisz wykrawać ani lepić – nakładaj je po prostu na blachę łyżeczką. Fasola nada im miękkości, a kawałki białej i ciemnej czekolady, dodane do ciasteczek tuż przed pieczeniem, nadadzą im słodyczy. Jeśli lubisz inne dodatki, spróbuj również orzechów włoskich, wiórków kokosowych, sezamu albo suszonej żurawiny. Jeśli wolisz mniej słodkie wypieki, dodaj do nich gorzką czekoladę. Możliwości jest bardzo dużo – jeśli nie możesz się zdecydować, podziel ciasto na porcje i przygotuj różne wersje fasolowych ciasteczek. Serwuj je do gorącej kawy lub kakao. Sprawdzą się również jako uzupełnienie wielu deserów lodowych, szczególnie tych serwowanych ze świeżymi sezonowymi owocami. Życzymy smacznego.