Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
59 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

120 gramów

4 sztuki

20 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

surówka:

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 1

Krok 2

Bakłażana przekrój na pół i delikatnie wyjmij środek, nie naruszają skórki. Tak przygotowanego bakłażana piecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 200 °C.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż pieczarki, dodaj do nich masę z bakłażana i chwilkę duś razem. Do masy dodaj posiekany czosnek, natkę pietruszki i ugotowaną wcześniej kaszę. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do upieczonej formy z bakłażana. Całość raz jeszcze wsadź do piekarnika na ok. 15 minut pieczenia.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 3

Krok 4

Cykorię posiekaj i skrop sokiem z cytryny.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witamin: D, E, C, B2, B3, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej