Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
59 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

120 gramów

4 sztuki

20 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

surówka:

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 1

Krok 2

Bakłażana przekrój na pół i delikatnie wyjmij środek, nie naruszają skórki. Tak przygotowanego bakłażana piecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 200 °C.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż pieczarki, dodaj do nich masę z bakłażana i chwilkę duś razem. Do masy dodaj posiekany czosnek, natkę pietruszki i ugotowaną wcześniej kaszę. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do upieczonej formy z bakłażana. Całość raz jeszcze wsadź do piekarnika na ok. 15 minut pieczenia.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 3

Krok 4

Cykorię posiekaj i skrop sokiem z cytryny.

Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witamin: D, E, C, B2, B3, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany bakłażan z kaszą gryczaną i surówką z cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej