Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

490 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

5 sztuk

2 sztuki

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę umyj, osusz i usuń wszystkie ości. Rybę od strony skóry oprósz w mące. Obsmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej Ramy (wariant maślany). Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym - Krok 1

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skóry, posiekaj natkę pietruszki, czosnek rozetrzyj na miazgę z łyżką Ramy.

Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym - Krok 2

Krok 3

Chleb tostowy okrój ze skóry, włóż do kielicha blendera dodaj suszone grzyby, Delikat, połowę czosnku, posiekaną natkę pietruszki, migdały, skórkę z cytryny. Całość zmiksuj dokładnie. Powstałą bułkę połącz z pozostałą Ramą smaż jak szef kuchni (wariant maślany). Podczas pieczenia Rama wytapiając się z panierki sprawi, że ryba będzie soczysta.

Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym - Krok 3

Krok 4

Powstałą panierę nałóż, rozkładając ją dokładnie na wierzchu ryby. Rybę wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 8 minut.

Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj purée i sianko z porów : Z porów odkrój zielone części. Kilka kawałków pokrój w bardzo cienkie długie na 10 cm paseczki. Paseczki pora oprósz w pozostałej z ryby mące. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanej połowie Ramy (wariant klasyczny). Powstałe „sianko” przełóż na papierowy ręcznik i odstaw na bok.

Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym - Krok 5

Krok 6

Białą część pora pokrój, rozdrabniając go z grubsza, to samo zrób z ziemniakami. Warzywa i pora przełóż do rondelka z pozostałą rozgrzaną Ramą (wariant klasyczny), smaż warzywa około 1 minuty, po czym zalej szklanką wody. Dodaj śmietanę i lubczyk. Całość gotuj pod przykryciem do miękkości a następnie przełóż do kielicha blendera. Dopraw do smaku i zmiksuj wszystko na gładką masę. Upieczoną rybę podawaj na purée z dowolnymi warzywami. Całość udekoruj odrobiną sianka z zielonych części pora.

Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym dodatkiem do ryby będzie smażony szpinak.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowymFilet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym

Jeśli chcesz podać rybę na Wigilię lub Boże Narodzenie, koniecznie wypróbuj sandacza, którego przyrządzisz dzięki temu przepisowi. Filety z tej słodkowodnej ryby charakteryzują się białym, delikatnym w smaku mięsem, które warto urozmaicić wyrazistymi dodatkami. Wypróbuj np. przygotowanie grzybowej panierki z suszonych borowików, obranego ze skóry chleba tostowego, czosnku, migdałów, posiekanej natki pietruszki i skórki startej ze sparzonej cytryny. Ułożona na rybnych filetach i zapieczona sprawi, że danie będzie chrupiące. Kawałki mięsa podawaj na delikatnym purée, przyrządzonym z ugotowanej białej części pora i ziemniaków. Sprawdzi się do nich dodatek sałatki ze świeżych warzyw: rukoli, pomidorków koktajlowych i roszponki lub tych, które ugotujesz na parze. Całość serwuj z chrupiącym pieczywem i białym ryżem długoziarnistym lub brązowym. Koniecznie przetestuj nasz prosty przepis na pyszne i efektownie prezentujące się danie. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Smacznego.