
Składniki
350 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
150 gramów
1 łyżka
1 pęczek
400 mililitrów
30 mililitrów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary i anchois.

Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr. Dopraw sosem Tabasco.

Krok 4
Sos wlej na patelnię, zagotuj i posyp startym parmezanem.

Krok 5
Gorący makaron dodaj do sosu. Całość gotuj kilka minut tak, aby sos się zredukował (zgęstniał). Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti po sycylijsku
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Całość posypuje się niemal zawsze parmezanem. Sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencjami – czarnymi lub zielonymi. Gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Makaron do spaghetti ugotuj al dente.