Makaron po sycylijsku – spaghetti, pasta: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti po sycylijsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
721 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

895 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

1 łyżka

1 pęczek

400 mililitrów

30 mililitrów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedź.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w krążki oliwki, kapary i anchois.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę. Wraz z 400 mililitrami wody wymieszaj Fix Knorr. Dopraw sosem Tabasco.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 3

Krok 4

Sos wlej na patelnię, zagotuj i posyp startym parmezanem.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 4

Krok 5

Gorący makaron dodaj do sosu. Całość gotuj kilka minut tak, aby sos się zredukował (zgęstniał). Podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Spaghetti po sycylijsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Gangster

    Gangster , 30.06.2021

    czemu to jest gangsterskie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti po sycylijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti po sycylijskuSpaghetti po sycylijsku

Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują się zarówno z sosami mięsnymi, jak i tymi powstającymi jedynie na bazie pomidorów i warzyw. Całość posypuje się niemal zawsze parmezanem. Sekretnym składnikiem gangsterskiego spaghetti są filety anchois, czyli małe kawałki sardeli europejskiej, które dodają daniom słoności i rybnego aromatu. Sycylijczycy chętnie sięgają po ryby, dlatego ten dodatek w spaghetti nie powinien dziwić. Smak makaronu podkręcić możesz również dzięki kaparom lub oliwkom, zależnie od preferencjami – czarnymi lub zielonymi. Gangsterskie spaghetti zyska charakteru dzięki dodatkowi sosu Tabasco, na bazie papryczek chili. Nie należy jednak z nim przesadzić, łatwo przekroczyć jest granicę ostrości. Makaron do spaghetti ugotuj al dente.