Greckie ciastka kolourakia

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij
Greckie ciastka kolourakia

Składniki

1.25 kilograma

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek.

Krok 2

Ubij białka na pianę, a żółtka utrzyj z cukrem.

Krok 3

Połącz mąkę z cynamonem, goździkami i proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Dodaj stopioną Kasię, żółtka i pianę z białek.

Krok 5

Zagnieć, powoli wlewając mleko.

Krok 6

Ciasto powinno mieć konsystencję gładkiej, miękkiej pasty.

Krok 7

Formuj ciastka i układaj je na blasze posmarowanej olejem.

Krok 8

Wierzch ciastek posmaruj białkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie ciastka kolourakia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej