Grillowane steki z rostbefu z Tequilą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
289 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

30 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

1 opakowanie

6 sztuk

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj sos Hellmann's, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, Tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 4

Krok 5

Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Usmażone steki zawiń w aluminiową folię i odstaw po usmażeniu na 3 minuty na bok, aby „odpoczęły”. Mięso będzie soczyste. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Kanapkę z grillowaną wołowiną. ZERO WASTE w kuchni.

6

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 06.07.2015

    Wygląda pięknie. To będzie mój pierwszy przepis po zakupie grilla elektrycznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Jata

    Jarosław Jata , 08.05.2015

    ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Graf

    Piotr Graf , 05.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z rostbefu z Tequilą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z rostbefu z TequiląGrillowane steki z rostbefu z Tequilą

Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produkowany z soku agawy wykorzystasz także do uszlachetnienia smaku wołowiny. Dodanie jej do marynaty sprawi, że grillowane steki staną się niezwykle oryginalnym daniem. Do przygotowania tej potrawy użyj rostbefu, czyli soczystej, najdelikatniejszej części tuszy wołowej. Marynata będzie miała słodko-kwaśny smak z wyczuwalną pikantną nutą dzięki połączeniu soku pomarańczowego, miodu, oliwy z oliwek, tequili oraz sosu do steków o charakterystycznym dymnym posmaku. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki, po czym dodaj przyprawy: drobno posiekaną papryczkę chili, świeżą kolendrę, a także przyprawę do grilla. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj steki i odstaw na pół godziny, aby przeniknęły smakiem przypraw. Następnie grilluj mięso z obu stron, dostosowując poziom wysmażenia do zamówień gości. Gotowe steki podawaj z sałatą oraz pieczywem. Zapisz nasz przepis na grillowane steki wołowe z tequilą.