Gulasz cielęcy z warzywami, kasza kuskus, surówka z selera z orzechami włoskimi

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1841 kJ / 440 Kcal | 22 % |
Tłuszcz | 14.7 g | 21 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.9 g | 15 % |
Węglowodany | 55.7 g | 21 % |
w tym cukry | 5 g | 6 % |
Błonnik | 9.5 g | - |
Białko | 27.1 g | 54 % |
Sól | 0.7 g | 11 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 447 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Cielęcinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por umyj, oczyść, pokrój w półplasterki. Zalej warzywa niewielką ilością wody, duś pod przykryciem. Po kilku minutach dodaj mięso, w razie potrzeby dolej wodę i duś całość, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj Florę ProActiv, dopraw do smaku.
- Krok 2Kaszę kuskus zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krok 3Seler i jabłko umyj, obierz, z jabłka usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj jogurt z musztardą, dodaj do surówki. Orzechy grubo posiekaj, posyp surówkę.
Przygotowanie