Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 sztuki

0.5 szklanki

100 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki pieczywa okrój ze skórki a następnie każdą kromkę posmaruj z jednej strony margaryną.

Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami - Krok 1

Krok 2

Na każdej kromce ułóż cienki plasterek sera. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni i wystudź.

Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami - Krok 2

Krok 3

Kanapki udekoruj kiełkami słonecznika, truskawkami pokrojonymi w cienkie plasterki oraz chrupiącymi orzechami.

Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takich kanapek doskonałym dodatkiem będzie również winogron lub gruszka z zalewy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechamiImprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami

Mają wyrazisty smak i apetycznie wyglądają – imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami. Przygotujesz je dość szybko i staną się ozdobą Twojego przyjęcia lub smaczną wieczorną przekąską. Do ich przyrządzenia wykorzystaj miękki chleb tostowy. Odkrój skórkę, a każdą kromkę posmaruj margaryną. Aby orzechy włoskie były jeszcze bardziej chrupiące, upraż je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na każdym kawałku chleba ułóż plasterek sera z niebieską pleśnią. Na koniec udekoruj swoją przekąskę kiełkami słonecznika, pokrojonymi w plasterki truskawkami oraz orzechami – to połączenie różnorodnych smaków będzie bardzo udane. Owocowy dodatek do tego rodzaju kanapek stanowić mogą również gruszki z zalewy albo połówki winogron. Dobrze będą się też komponować suszone pomidory. Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami warto polać na koniec gęstym sosem balsamicznym. Zyskają wówczas jeszcze intensywniejszy smak. W podanym przepisie znajdziesz szczegółową listę składników i wskazówki, jak je przygotować. Spróbuj!