Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 sztuka

3 plastry

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką kolendry, sokiem z cytryny, posiekaną ostrą papryczką, czosnkiem oraz startymi ziarnami kolendry i kuminu.

Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowaną marynatę włóż pokrojone w małą kostkę - 1 centymetr na 1 centymetr- mięso z indyka. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - Krok 2

Krok 3

Na patyki nadziewaj ananasa, pokrojonego w kostkę, na przemian z mięsem, zaczynając od indyka.

Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki grilluj około 20-25 minut, uważając jednak, aby się nie przypaliły.

Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej) Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na najbliższego grilla w gronie przyjaciół czy rodziny, indyk w marynacie jogurtowej nie może umknąć twojej uwadze. Połączenie delikatnego mięsa indyczego z soczystym ananasem sprawi, że na talerzach zagości hinduska egzotyka. Potrawa ta jest najlepszym przykładem na to, że niewiele trzeba, aby z dostępnych i znanych składników wyczarować coś naprawdę nietuzinkowego. Nawet nie przypuszczasz, jak bardzo pierś z indyka może być soczysta i aromatyczna. Wystarczy, że przed położeniem na ruszt, kawałeczki mięsa zanurzysz w specjalnie przygotowanej marynacie na bazie jogurtu naturalnego. Najlepszy efekt daje kilkugodzinne leżakowanie mięsa w lodówce. Po tym czasie możesz już nakłuwać je na drewniane wykałaczki na zmianę z ananasem. Jeśli masz świeży owoc, pokrój go na kawałeczki o tych samych rozmiarach co indyk. Jeśli nie, równie dobrze sprawdzi się ananas z puszki.