Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)
łatwe
137 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
1 sztuka
3 plastry
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką kolendry, sokiem z cytryny, posiekaną ostrą papryczką, czosnkiem oraz startymi ziarnami kolendry i kuminu.

Krok 2
W tak przygotowaną marynatę włóż pokrojone w małą kostkę - 1 centymetr na 1 centymetr- mięso z indyka. Całość pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Krok 3
Na patyki nadziewaj ananasa, pokrojonego w kostkę, na przemian z mięsem, zaczynając od indyka.

Krok 4
Szaszłyki grilluj około 20-25 minut, uważając jednak, aby się nie przypaliły.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej)
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na najbliższego grilla w gronie przyjaciół czy rodziny, indyk w marynacie jogurtowej nie może umknąć twojej uwadze. Połączenie delikatnego mięsa indyczego z soczystym ananasem sprawi, że na talerzach zagości hinduska egzotyka. Potrawa ta jest najlepszym przykładem na to, że niewiele trzeba, aby z dostępnych i znanych składników wyczarować coś naprawdę nietuzinkowego. Nawet nie przypuszczasz, jak bardzo pierś z indyka może być soczysta i aromatyczna. Wystarczy, że przed położeniem na ruszt, kawałeczki mięsa zanurzysz w specjalnie przygotowanej marynacie na bazie jogurtu naturalnego. Najlepszy efekt daje kilkugodzinne leżakowanie mięsa w lodówce. Po tym czasie możesz już nakłuwać je na drewniane wykałaczki na zmianę z ananasem. Jeśli masz świeży owoc, pokrój go na kawałeczki o tych samych rozmiarach co indyk. Jeśli nie, równie dobrze sprawdzi się ananas z puszki.