Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem
łatwe
1879 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
0.25 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczywo opiecz w tosterze i odkrój skórkę. Wystudź. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Ugotowane jajka rozgnieć w miseczce widelcem, dodaj pokrojoną paprykę oraz majonez i szczypiorek.

Krok 3
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotową pastą posmaruj dwie kromki pieczywa – pozostałymi dwoma przykryj kanapki i przygnieć lekko dłonią. Kanapki z pastą jajeczną i papryką przekrój po przekątnej na trójkąty.


Dobra rada:
Do pasty jajecznej z papryką możesz dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na tarce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem
Jak urozmaicić codzienne śniadanie lub kolację? Podaj kanapki z pyszną pastą jajeczną z dodatkiem świeżej papryki i wyrazistego szczypiorku. Do wykonania tej przekąski sprawdzi się pieczywo tostowe lub pełnoziarniste kromki chleba – aby były jeszcze smaczniejsze, opiecz je wcześniej w tosterze. Żeby kanapki dobrze się prezentowały, odkrój ich skórki. Paprykę posiekaj w drobną kostkę, a ugotowane na twardo jajka rozgnieć w misce. Składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj – pasta jajeczna nabierze odpowiedniej konsystencji dzięki wykorzystaniu dobrej jakości majonezu. Nie może go zabraknąć w tym przepisie! Posmaruj nią połowę przyrządzonych w opiekaczu lub tosterze kromek chleba i przykryj pozostałym pieczywem.
Dla kogo?
Jeśli głównym składnikiem Twojego śniadania są jajka – nasz przepis przypadnie Ci do gustu. Wykorzystaj dodatkowe produkty, aby stworzyć pyszną pastę jajeczną z papryką i szczypiorkiem. Możesz podwoić porcję i zagwarantować sobie wyśmienite śniadanie na kilka dni.
Na jaką okazję?
Połączenie jajek i majonezu zawsze jest dobre. I tak też jest w naszej recepturze. Mieszając jajka, paprykę oraz świeży szczypiorek z dobrej jakości majonezem, uzyskasz nie tylko zróżnicowany smak, ale również aksamitną konsystencję!
Czy wiesz, że?
Pasta jajeczna z papryką i szczypiorkiem świetnie komponuje się z każdym rodzajem pieczywa. Nie musisz zamykać się jedynie na podpieczone kromki chleba. Spróbuj połączyć bułkę ze świeżą bułką – jej wybór zależy od Twoich preferencji smakowych.
Dla urozmaicenia:
Jak urozmaicić smak kanapek? Do mieszanki możesz dodać żółty ser stary na tarce oraz plasterek ulubionej wędliny. Gotowe kanapki z pastą z jajek i papryki serwuj przekrojone po przekątnej na kształt trójkątów, najlepiej z dodatkiem pomidorków koktajlowych i szczypiorku. Pamiętaj o tym przepisie podczas przygotowywania codziennych pysznych przekąsek!