Jogurtowy pudding z nasionami chia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Jogurtowy pudding z nasionami chia

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

26

heart
550 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

644 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

802 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 łyżek

280 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do jogurtu wsyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj przez dłuższą chwilę. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2h. Jednak najlepsze efekty uzyskujemy zostawiając pudding na całą noc. Po wyjęciu z lodówki podawaj pudding z kawałkami lub ze zmiksowanym owocem mango.

Jogurtowy pudding z nasionami chia - Krok 1
1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra

    Aleksandra , 03.11.2020

    bardzo proste i szybkie w wykonaniu, do tego cieszy podniebienie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jogurtowy pudding z nasionami chia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jogurtowy pudding z nasionami chiaJogurtowy pudding z nasionami chia

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej) to coraz bardziej popularny składnik wielu dań fit. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli produktów szczególnie bogatych w składniki odżywcze, m.in. kwasy omega-3, wartościowe białko oraz minerały. Jogurtowy pudding z nasionami chia to zdrowy i apetyczny mini meal, bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia najlepiej użyj jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu. Przygotuj pudding kilka godzin przed podaniem – najlepszy efekt uzyskasz jednak, pozostawiając go w lodówce na całą noc. Nasiona chia pod wpływem wilgoci pęcznieją. Mają także właściwości żelujące, dzięki czemu całość nabierze gęstej konsystencji, przypominającej nieco budyń. Po wyjęciu puddingu z lodówki dodaj do niego zmiksowane lub pokrojone w niewielką kostkę owoce mango. Ponieważ nasiona mają niezwykle delikatny smak, są bardzo uniwersalne i pasują do wielu różnych fit produktów. Dietetyczny pudding koniecznie podawaj schłodzony, udekorowany na przykład listkiem mięty.