
Składniki
4 sztuki
8 łyżek
280 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do jogurtu wsyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj przez dłuższą chwilę. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2h. Jednak najlepsze efekty uzyskujemy zostawiając pudding na całą noc. Po wyjęciu z lodówki podawaj pudding z kawałkami lub ze zmiksowanym owocem mango.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jogurtowy pudding z nasionami chia
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej) to coraz bardziej popularny składnik wielu dań fit. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli produktów szczególnie bogatych w składniki odżywcze, m.in. kwasy omega-3, wartościowe białko oraz minerały. Jogurtowy pudding z nasionami chia to zdrowy i apetyczny mini meal, bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia najlepiej użyj jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu. Przygotuj pudding kilka godzin przed podaniem – najlepszy efekt uzyskasz jednak, pozostawiając go w lodówce na całą noc. Nasiona chia pod wpływem wilgoci pęcznieją. Mają także właściwości żelujące, dzięki czemu całość nabierze gęstej konsystencji, przypominającej nieco budyń. Po wyjęciu puddingu z lodówki dodaj do niego zmiksowane lub pokrojone w niewielką kostkę owoce mango. Ponieważ nasiona mają niezwykle delikatny smak, są bardzo uniwersalne i pasują do wielu różnych fit produktów. Dietetyczny pudding koniecznie podawaj schłodzony, udekorowany na przykład listkiem mięty.