Kanapka dla dzieci "Biedronka"

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0

2 plastry

2 plastry

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki pieczywa posmaruj margaryną z jednej strony. Następnie połóż na nich ser i szynkę przycięte do kształtu pieczywa. Szynkę również wytnij na taką średnicę.

Kanapka dla dzieci "Biedronka" - Krok 1

Krok 2

Na ser połóż rozcięty na dwie części plasterek szynki imitując w ten sposób skrzydełka biedronki.

Kanapka dla dzieci "Biedronka" - Krok 2

Krok 3

Skrzydełka udekoruj kropkami z papryki lub pomidora. Główkę biedronki przygotuj z połówki oliwki. Dołóż jeszcze pokrojony w 2 centymetrowe kawałki szczypior jako nogi i różki. Kanapka Biedronka gotowa!

Kanapka dla dzieci "Biedronka" - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka dla dzieci "Biedronka"Kanapka dla dzieci "Biedronka"

Kolorowa kanapka przypominająca biedronkę to nasza propozycja przekąski, która na pewno przypadnie do gustu każdemu dziecku. Nada się idealnie jako pierwsze lub drugie śniadanie, ale możesz też podać ją na lub kolację. A może organizujesz przyjęcie dla dzieci? Biedronki będą na nim hitem! Ta kanapka ma dodatkowy atut – dzieciaki nareszcie zaczną jeść warzywa. Jako bazy użyj chlebka ryżowego lub innego pieczywa, które następnie wytniesz na kształt koła. Wykorzystaj ser jako tułów biedronki, a z szynki zrób jej skrzydła. Prawdziwa biedronka musi mieć kropki – do tego użyj czerwonej papryki lub pomidora. Czarna oliwka idealnie nada się na głowę naszego owada, a pachnący, zielony szczypiorek posłuży za nogi i różki. Gotową kanapkę podawaj na chrupiącym liściu sałaty, np. lodowej lub masłowej.