Kanapka z awokado i buraczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

299 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 słoik

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

dodatkowo potrzebne:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietkę pokrój w 15 cm odcinki, odcinając początek i koniec bułki. Wydrąż ją, aby była pusta w środku.

Kanapka z awokado i buraczkami - Krok 1

Krok 2

Awokado obierz, pokrój w plastry. Buraki przełóż na durszlak i odciśnij z soku.

Kanapka z awokado i buraczkami - Krok 2

Krok 3

30-centymetrowy odcinek foli spożywczej delikatnie posmaruj olejem. Po środku na odcinku około 15 cm ułóż sałatę rukolę i tarte buraki ze słoika, na burakach połóż kozi ser, całość przykryj plastrami awokado. Folię dość ściśle zroluj, zawijając wszystkie składniki w środku.

Kanapka z awokado i buraczkami - Krok 3

Krok 4

Końce folii przełóż przez środek bagietki. Składniki kanapki wciągnij do środka bułki i przytrzymując je jedną ręką, wyciągnij folię, tak aby składniki pozostały w środku bagietki.

Kanapka z awokado i buraczkami - Krok 4

Krok 5

Folię aluminiowa posmaruj delikatnie margaryną i ułóż na niej kanapkę. Całość zawiń. Wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na około 10 minut. Kanapkę podawaj przeciętą na skos na pół z warzywnym crudite.

Kanapka z awokado i buraczkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatę możesz delikatnie skropić oliwą i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z awokado i buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z awokado i buraczkamiKanapka z awokado i buraczkami

Ten przepis udowadnia, że szybkie przekąski mogą być smaczne i jednocześnie efektowne. Wszystko za sprawą właściwego doboru składników i oryginalnego sposobu podania. Do przygotowania kanapki z awokado i buraczkami wykorzystaj bagietkę pełnoziarnistą. Pokrój ją na kawałki długości ok. 15 cm i starannie wydrąż z nich miąższ pieczywa. Następnie przygotuj nadzienie: awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i pokrój jego miąższ w plastry. Z kolei tarte buraki w słoiku odciśnij z nadmiaru soku. Folię spożywczą posmaruj niewielką warstwą oleju roślinnego i układaj na niej kolejno: rukolę, buraki, kozi ser oraz plastry awokado. Folię mocno zroluj, zawijając tym samym wszystkie składniki w środku. Jej końce przełóż przez środek bagietki, następnie starannie ją usuń, dbając o to, aby produkty pozostały we wnętrzu bułki. Teraz pora na zapieczenie bułki w dobrze nagrzanym piekarniku. Folię aluminiową posmaruj cienką warstwą margaryny roślinnej i owiń nią kanapkę. Gotową podawaj przeciętą na skos z crudités, czyli kawałkami świeżych, chrupiących warzyw, np. marchewki, ogórka czy papryki. Sprawdź nasz sposób na smaczne kanapki.