Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

80 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kolendrę, pomidory pokrój w drobną kosteczkę, ser tofu pokrój w półcentymetrowe plastry. Plastry przekrój na skos, tak aby powstały trójkąty.

Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Trójkąty tofu panieruj w rozkłóconym jajku oraz ziarnie sezamu, następnie obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Bakłażany włóż do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 40 minut – piecz do momentu, aż będą miękkie.

Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Upieczone bakłażany wystudź, obierz ze skóry, przełóż do kielicha miksera, dodaj czosnek, sambal oelek, tahini, kmin rzymski i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj na pastę.

Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Do powstałej pasty dodaj posiekaną kolendrę i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj dokładnie.

Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Kromki chleba posmaruj margaryną Rama 100% roślinną, nałóż na nie grubą warstwę pasty z bakłażana i powtykaj usmażone tofu z sezamem.

Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej kanapki możesz też użyć chlebka pity.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanemKanapka z tofu i pieczonym bakłażanem

Te kanapki zachwycają smakiem, a zawarte w nich składniki świetnie się uzupełniają. Łączą w sobie delikatny ser tofu z wyrazistą pastą, warzywami i aromatycznymi przyprawami. Szukasz sposobu na przygotowanie niebanalnej przekąski? Ten przepis będzie dla Ciebie odpowiednim rozwiązaniem. Kanapki z tofu i pieczonym bakłażanem przyrządzisz w kilkanaście minut. Na początek posiekaj kolendrę, a pomidory pokrój w drobną kostkę. Tofu pokrój w plastry i przetnij je na skos, tworząc równej wielkości trójkąty. Teraz czas na panierowanie – kawałki tofu zamocz w roztrzepanym jajku oraz ziarnach sezamu, a potem smaż na rozgrzanym oleju. Bakłażana zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika – piecz do momentu, aż warzywo będzie miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, obierz go ze skóry, dodaj czosnek, sambal oelek, pastę tahini, kmin rzymski, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz – wszystko razem dokładnie wymieszaj. Pasta jest już prawie gotowa, teraz wystarczy dodać tylko świeżą kolendrę i pokrojone w kostkę pomidory. Tak przygotowaną posmaruj obficie kromki chleba, ułóż na wierzchu panierowane tofu i udekoruj natką pietruszki. Smacznego.