Kanapki z pastą z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

194 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

558 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj do miękkości, odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i chilli posiekaj. Kolendrę pokrój drobno.

Kanapki z pastą z soczewicy - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej margarynę, przesmaż czosnek, cebulę oraz chilli. Dodaj ugotowaną soczewicę, wlej połowę bulionu i zagotuj całość. Dopraw do smaku.

Kanapki z pastą z soczewicy - Krok 2

Krok 3

Soczewicę przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dolej jeszcze bulion.

Kanapki z pastą z soczewicy - Krok 3

Krok 4

Pokrojoną kolendrę dodaj do pasty i wymieszaj. Następnie nałóż na kromki pieczywa, posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.

Kanapki z pastą z soczewicy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tych kanapek będą Twoje ulubione kiełki, np. kiełki jarmużu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą z soczewicyKanapki z pastą z soczewicy

Pasty kanapkowe przygotujesz na wiele różnych sposobów. Świetną propozycją jest np. taka, której bazę stanowi soczewica. Rodzaj ziaren dobierz w zależności od pożądanej konsystencji smarowidła. Najbardziej aksamitne będzie takie, które przyrządzisz z czerwonej soczewicy. Świetnie sprawdzi się jednak również brązowa. Wybrany rodzaj rośliny strączkowej ugotuj do miękkości i starannie odcedź. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: cebulę pokrój w kostkę, z kolei czosnek i chili drobno posiekaj. Na rozgrzanej margarynie podsmaż wymienione warzywa, dodaj do nich ziarna soczewicy, wlej połowę bulionu warzywnego i wszystko zagotuj. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Nieco przestudzone składniki z patelni zmiksuj na pastę o jednolitej konsystencji. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę pozostałego bulionu. Drobno posiekaną kolendrę przełóż do powstałej pasty i delikatnie wymieszaj. Smarowidło nakładaj na kromki pieczywa pełnoziarnistego. Dobrym wyborem będzie również chleb pumpernikiel. Gotowe kanapki posyp sezamem – klasycznym lub czarnym, i udekoruj liśćmi ziół. Serwuj je na śniadanie lub kolację, z kubkiem gorącej herbaty. Wypróbuj nasz przepis.