Kanapki z rukolą i pastą z fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

860 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1886 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

20 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozpuść margarynę, przesmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj kumin i kolendrę, odsączoną fasolę i podgrzewaj chwilę razem. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - Krok 2

Krok 3

Do pasty dodaj posiekane chilli, pomidory pokrojone w kostkę (bez nasion) oraz drobno pokrojoną kolendrę. a następnie zmiksuj na gładko.

Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku i wymieszaj. Gotową pastę nałóż na kromki chleba wyłożone rukolą, udekoruj listkami kolendry i podawaj.

Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką pastę możesz przygotować również z białej fasoli.

2

Opinie o przepisie

  • Natalia  lrn

    Natalia lrn, 01.08.2017

    Mimo przypraw, papryczki, za mdle dla mnie. Może komuś nie będzie to przeszkadzać, jednak ja wolę bardziej wyraziste smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z rukolą i pastą z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z rukolą i pastą z fasoliKanapki z rukolą i pastą z fasoli

Pasty warzywne przygotujesz na wiele różnych sposobów i z rozmaitych składników. Tym razem przyrządź taką, której bazą będzie czerwona fasola. Użyj suszonej (pamiętaj jednak, że należy ją wcześniej namoczyć i ugotować) lub wykorzystaj konserwową, dzięki której zaoszczędzisz sporo czasu. Na początek podsmaż na rozgrzanym tłuszczu drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Następnie dodaj aromatyczne mielone ziarna kuminu i kolendry oraz odsączoną fasolę, i podgrzewaj wszystko przez krótką chwilę. Wymieszaj całość z koncentratem pomidorowym, dzięki któremu nabierze spójnej konsystencji. Do pasty dodaj posiekane chili, pokrojone w kostkę pomidory (pamiętaj, aby wcześniej pozbyć się z nich gniazd nasiennych) oraz natkę kolendry. Zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę – gotową przełóż na małe kromki pieczywa pełnoziarnistego wyłożone rukolą. Na koniec udekoruj listkami świeżych ziół, np. kolendry. Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis na smaczne przekąski – idealne na szybki posiłek lub jako przystawka na przyjęciu.