Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

400 gramów

3 łyżki

1 pęczek

4 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

300 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno natkę pietruszki. Ser pokrój w plastry.

Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - Krok 1

Krok 2

W kielichu miksera umieść czarne oliwki, anchois, czosnek i kapary, dodaj oliwę, całość dokładnie zmiksuj.

Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - Krok 2

Krok 3

Powstałą pastę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - Krok 3

Krok 4

Kromki chleba posmaruj margaryną, nałóż plastry sera i zapiecz je w piekarniku (ok. 5 min. w 200° C), tak aby ser zaczął się delikatnie rozpuszczać.

Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - Krok 4

Krok 5

Na kanapki z serem nałóż tapenadę z oliwek, kanapki udekoruj kiełkami słonecznika.

Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z tapenadą z czarnych oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z tapenadą z czarnych oliwekKanapki z tapenadą z czarnych oliwek

Czym jest tapenada? To pasta z czarnych oliwek, kaparów i oliwy – dodatek do potraw prowansalski, bardzo mocno rozpowszechniony również w innych regionach śródziemnomorskich. Przyrządza się ją także w innych wariantach, np. z warzywami albo anchois. Poniższy przepis to wariacja na temat podstawowej wersji tapenady. Wyrazisty, lekko cierpki i słony smak oliwek wzmocnij dodatkiem anchois. Zmiksuj wszystkie składniki bardzo dokładnie, a następnie połącz je z posiekaną drobno natką pietruszki. Zamiast niej dobrze będzie się nadawała także kolendra. Przygotuj grzanki z serem bez laktozy oraz roślinną margaryną i zapiecz przez chwilę w piekarniku. Kiedy ser zacznie się delikatnie topić, wyjmij kromki i na każdą z nich nałóż porcję tapenady. Udekoruj kanapki kiełkami słonecznika albo rzodkiewki, posyp ziarnami. Sprawdzą się doskonale jako ciepła kolacja albo przekąska na przyjęcie – w takim wypadku przygotuj je na małych kromkach z bagietki, by lepiej prezentowały się na stole. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo i szybko zrobisz tapenadę!