
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
5 plastrów
4 plastry
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
3 sztuki
6 sztuk
2 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z zimną wodą dodajemy porcję rosołową, szyjki, warzywa, ziele, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy, gdy pojawią się szumowiny na powierzchni, ściągamy je łyżką cedzakową. Dodajemy lekko pokrojoną kiszoną kapustę i gotujemy ok 25 min, następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, bulion na włoszczyźnie lub bulionetke warzywną i gotujemy dalej.
Krok 2
W między czasie siekamy połowę cebuli, boczek kroimy w słupki, a słoninę w kostkę i smażymy na złoto. Dodajemy do kapuśniaku i gotujemy jeszcze chwilkę. Wyciągamy porcję rosołową i szyjki, oddzielamy mięso i dodajemy do kapuśniaku.
Krok 3
Kapuśniak rozlewamy na talerze, dekorujemy natka pietruszki i podajemy z chlebem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej