Kapusta po niemiecku razem z mięsem mielonym
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
500 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę umyj, porozkrawaj na cząstki i usuń wszystkie twarde części. Pokrój ją w drobne kwadraty ok. 2cm. Wsadź do garnka, zalej wodą, dodaj kminek, sól i gotuj aż będzie prawie miękka.
Krok 2
W tym czasie obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni i dodaj mięso mielone. Smaż do uzyskania złotego koloru, możesz podlać odrobiną wody i trochę poddusić.
Krok 3
Przygotuj naczynie do zapiekania, może być brytfanka i przełóż do niego mięso razem z tłuszczem.
Krok 4
Kapustę odcedź, wody nie wylewaj. Ułóż na mięsie i zalej wonnym wywarem, tak aby sięgał mniej więcej o 2cm niżej niż jest ułożona kapusta.
Krok 5
Na wierzch wylej śmietanę. Zapiekaj w temperaturze 220-250 stopni przez 30-40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej