Kapusta po niemiecku razem z mięsem mielonym
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
500 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę umyj, porozkrawaj na cząstki i usuń wszystkie twarde części. Pokrój ją w drobne kwadraty ok. 2cm. Wsadź do garnka, zalej wodą, dodaj kminek, sól i gotuj aż będzie prawie miękka.
Krok 2
W tym czasie obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni i dodaj mięso mielone. Smaż do uzyskania złotego koloru, możesz podlać odrobiną wody i trochę poddusić.
Krok 3
Przygotuj naczynie do zapiekania, może być brytfanka i przełóż do niego mięso razem z tłuszczem.
Krok 4
Kapustę odcedź, wody nie wylewaj. Ułóż na mięsie i zalej wonnym wywarem, tak aby sięgał mniej więcej o 2cm niżej niż jest ułożona kapusta.
Krok 5
Na wierzch wylej śmietanę. Zapiekaj w temperaturze 220-250 stopni przez 30-40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej