Karkówka po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

486 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

620 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni używając rozgrzanej Rama Smaż jak szef kuchni. Następnie odstaw na bok do ostygnięcia.

Karkówka po staropolsku - Krok 1

Krok 2

Cebulę, pokrojone figi, suszone śliwki, pokrojone lub pokruszone migdały, zmieloną kolendrę, ostrą paprykę oraz szczyptę soli wymieszaj z mielonym mięsem.

Karkówka po staropolsku - Krok 2

Krok 3

Mięso rozetnij „jak książkę” i rozbij tłuczkiem na cienki płat, grubości ok. 1 cm. Mięso oprósz dokładnie z dwóch stron Przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada wieprzowinie wyrazistego smaku.

Karkówka po staropolsku - Krok 3

Krok 4

Powstały farsz wyłóż na karkówkę, a następnie całość zroluj dokładnie i zawiń w folię aluminiową, a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 90 minut. Tak przygotowana karkówka będzie soczysta w środku.

Karkówka po staropolsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowana pieczeń jest idealna zarówno na świąteczny obiad, jak i na zimno jako wędlina.

67

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Wysocka

    Agnieszka Wysocka , 15.03.2020

    pyszna karkówka robiłam nieraz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Babelek

    Violetta Babelek, 21.08.2016

    Dlaczego nazywa sie to po Staropolsku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Langer

    Izabela Langer, 19.12.2015

    Wszystko ok gdyby nie ta przyprawa Knorr. Proponuję więcej ziół zamiast tego czegoś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga, 18.12.2015

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Jadwiga Słaba

    Elzbieta Jadwiga Słaba, 13.12.2015

    tak chcialam napisać - pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Borowska

    Barbara Borowska, 13.12.2015

    strona bardzo dobrze się otwiera i można wejść na ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Kudziela

    Ryszard Kudziela, 13.12.2015

    Hej Goraleczko kochana widze ze lubisz to samo co moja corka Ilonka,pozdrawiam Rysko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naklejki na samochód "AleRodzinka"

    Naklejki na samochód "AleRodzinka", 13.12.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jędroszkowiak

    Krystyna Jędroszkowiak, 13.12.2015

    Jak nie ma popattz dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sobkowiak

    Katarzyna Sobkowiak, 13.12.2015

    Ja będę miała w drugie św tego roku pieczeń z wołowiny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cegielska

    Małgorzata Cegielska, 13.12.2015

    Czemu piszecie, że karkówkę trzeba zawinąć w folię aluminiową, a na obrazku pod przepisem zawijacie w folię spożywczą, która nie lubi wysokiej temperatury w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Zar

    Agata Zar, 13.12.2015

    Nie ma przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 13.12.2015

    Jerzy, można je zrobić również z wołowiną :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 13.12.2015

    Łukasz, strona może działać trochę wolniej, jednak już nad tym pracujemy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 13.12.2015

    Halina, kliknij na zdjęcie, żeby trafić na stronę z przepisem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ślazyk

    Zbigniew Ślazyk, 13.12.2015

    Jeśli już to nie na te Święta, teraz króluje karp i wszelkie odmiany ryby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Asia Pierzchalscy

    Łukasz Asia Pierzchalscy, 13.12.2015

    Nie można wejść na ten przepis ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Stasiak

    Halina Stasiak, 13.12.2015

    Prosze o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elka Janicka

    Elka Janicka, 13.12.2015

    Prawdziwe pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mag Pilar

    Mag Pilar, 13.12.2015

    Mniam, mniam, wygląda smakowicie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bajno

    Ryszard Bajno, 13.12.2015

    Apetycznie wygląda mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Skiba

    Zdzisław Skiba, 13.12.2015

    Ta nalewka będzie uwieńczeniem tego dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Nowicka

    Henryka Nowicka, 13.12.2015

    Pani Grażynko dziękuję za przepis na karkówkę, przyda mi się na święta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grobelna

    Elzbieta Grobelna, 13.12.2015

    Oj nasmażyłam się karkówki taką miałam pracę . Teraz smażę w domu bo bardzo ją lubię .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brydzia Fabianska

    Brydzia Fabianska, 13.12.2015

    Robię roladki mieszane z wołowinki,szyneczki i karkóweczki paluszki lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Waszkiewicz

    Zdzisław Waszkiewicz, 13.12.2015

    SMACZNEGO! !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Mazur

    Marzena Mazur, 13.12.2015

    A ja nalewkę róźaną, jutro ją zlewam .pozdrowionka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Mazur

    Marzena Mazur, 13.12.2015

    Ach te roladki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Kaftanski

    Lech Kaftanski, 13.12.2015

    poza widoczną papryczką ani grama zdrowego żywienia. Ale życzę smacznego skoro tak to lubicie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joachim Luda

    Joachim Luda, 13.12.2015

    Dobra jat karkówka na soli .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka po staropolskuKarkówka po staropolsku

Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięso, nadziane suszonymi owocami i migdałami, których słodycz przełamują ostra papryka oraz podsmażona wcześniej cebula – stwórz taką kompozycję na obiad lub kolację. Łączenie wyrazistych smaków, a także dodatek suszonych owoców, były w kuchni staropolskiej bardzo popularne. Do owoców i warzyw dodaj również mielone mięso drobiowe. Jest delikatne i dobrze będzie pasowało do karkówki, sprawi także, że pieczeń nie wyschnie i będzie idealnie miękka. Użyj karkówki wieprzowej albo wołowej. Rozetnij ją i rozbij na cienki płat, aby wygodnie było zawinąć go w rulon. Uważaj jednak, by w mięsie nie powstały przerwy. Posyp je przyprawą i wyłóż mięsem mielonym z dodatkami, a następnie dość ciasno zwiń w roladę. Upiecz w folii aluminiowej. Karkówkę po staropolsku serwuj z zapiekanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czerwoną kapustą albo buraczkami na gorąco. Smaczna będzie też na zimno, wykorzystywana jako wędlina do kanapek. Upiecz i spróbuj!