Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
6 łyżek
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
3 garść
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
30 gramów
0.5 pęczka
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w gorącej wodzie (250 ml) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, pomidory w cienkie paski i przesmaż razem na połowie oliwy, dodaj grzyby. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, wlej grzybowy wywar i gotuj ok. 15 minut, do momentu gdy kasza będzie miękka. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3
Przygotuj sos balsamiczny Knorr według wskazówek umieszczonych na opakowaniu wykorzystując pozostałą oliwę z suszonych pomidorów. Buraka pokrój w cienkie plasterki, liście szpinaku osusz, ser pokrój na mniejsze kawałki a pomidorki pokrój na połówki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Krok 4
Gotowe kaszotto starannie nałóż na środek talerza a po środku przygotuj miejsce na sałatkę. W środek „kopczyka” nałóż liście szpinaku, buraka, ser, cebulę oraz pomidorki.

Krok 5
Całość polej przygotowanym sosem, posyp kiełkami i podawaj.


Dobra rada:
Z pewnością kawałki chrupiącej ziołowej bagietki będą doskonałym dodatkiem do tego dania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto
Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto to danie oryginalne i bardzo kolorowe, które zachwyca jednocześnie smakiem, wyglądem i aromatem. Potrawa warta wypróbowania!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków. Ten przepis z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej!
Na jaką okazję?
Sałatka na bazie kaszotto, buraków, szpinaku i suszonych grzybów to znakomita potrawa lunchboxa, którego zabierzesz ze sobą do pracy.
Czy wiesz, że?
Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które dostarcza ogromną ilość wartości odżywczych. Pochodzi ze środkowo-zachodnich terenów Azji, a znany był już Persom w VI w.
Dla urozmaicenia:
Sałatka komponuje się dobrze nie tylko z pieczonym burakiem, kaszotto i liśćmi szpinaku, ale tez z fetą, która nada daniu śródziemnomorskiego akcentu.