Klopsiki po marokańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

788 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 słoik

1 pęczek

3 łyżki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 1

Krok 2

Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 2

Krok 3

Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 3

Krok 4

Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 4

Krok 5

Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.

Klopsiki po marokańsku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę możesz posypać płatkami uprażonych migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki po marokańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki po marokańsku Klopsiki po marokańsku

Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na klopsiki po marokańsku i przekonaj się, jakie są dobre. Przygotuj je z mielonej jagnięciny, mięsa będącego też składnikiem sztandarowego marokańskiego dania, czyli tażinu. Zastąpić je jednak możesz na przykład mielonym mięsem z udźca indyka. Dopraw je i uformuj w niewielkie kulki – im mniejsze, tym lepiej będą prezentowały się na talerzu. Usmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie przyrządź sos o smaku pomidorowym. Dodaj do niego cebulę, zielone oliwki, pikantną papryczkę chili oraz kmin rzymski. Ta ostra, ale jednocześnie lekko słodka przyprawa jest jedną z najważniejszych w marokańskich daniach. Dodaj także rodzynki, które przełamią nieco smak pozostałych składników sosu. Całość posyp obficie świeżo posiekaną kolendrą. Klopsiki po marokańsku podawaj z kuskusem, smaczne będą także z kaszą bulgur. Klopsiki po marokańsku to pyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu – przekonaj się!