Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

104

359 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 pęczek

1 puszka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj na miękko, lekko ją rozgotowując. Wystudź. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pulpetów możesz dodać tarty ser, na przykład parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowymKlopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Szukasz inspiracji na smaczne danie bezmięsne? Skorzystaj z naszych propozycji, np. na klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym. Kasza jaglana ma bardzo delikatny smak i drobne ziarna, które dobrze się ze sobą sklejają, dlatego doskonale będzie się nadawała do przyrządzenia klopsików czy kotletów. Opłucz ją gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Najlepiej lekko ją rozgotować – wtedy będzie się sklejała jeszcze dokładniej, łatwiej będzie też formować kulki, a po upieczeniu nie będą się one rozpadały. Kaszę lekko przestudź i dopraw. Dodaj suszone pomidory, pietruszkę, prażone nasiona dyni i siemienia lnianego oraz przyprawę do klopsików, a następnie całość połącz za pomocą jajka. Ułatwisz sobie pracę, jeśli do masy dodasz również niewielką ilość bułki tartej. Kulki z kaszy upiecz, a kiedy będą w piekarniku, zajmij się przygotowaniem sosu. Żeby nadać mu bardziej wyrazistego smaku, dodaj papryczkę chili. Dopraw go np. bazylią albo oregano. Sosem polej upieczone klopsiki z kaszy jaglanej – i podawaj.