
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 słoik
1 pęczek
3 łyżki
50 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Krok 2
Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.

Krok 3
Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.

Krok 5
Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.


Dobra rada:
Gotową potrawę możesz posypać płatkami uprażonych migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki po marokańsku
Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na klopsiki po marokańsku i przekonaj się, jakie są dobre. Przygotuj je z mielonej jagnięciny, mięsa będącego też składnikiem sztandarowego marokańskiego dania, czyli tażinu. Zastąpić je jednak możesz na przykład mielonym mięsem z udźca indyka. Dopraw je i uformuj w niewielkie kulki – im mniejsze, tym lepiej będą prezentowały się na talerzu. Usmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie przyrządź sos o smaku pomidorowym. Dodaj do niego cebulę, zielone oliwki, pikantną papryczkę chili oraz kmin rzymski. Ta ostra, ale jednocześnie lekko słodka przyprawa jest jedną z najważniejszych w marokańskich daniach. Dodaj także rodzynki, które przełamią nieco smak pozostałych składników sosu. Całość posyp obficie świeżo posiekaną kolendrą. Klopsiki po marokańsku podawaj z kuskusem, smaczne będą także z kaszą bulgur. Klopsiki po marokańsku to pyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu – przekonaj się!