
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 słoik
1 pęczek
3 łyżki
50 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuskus zalej wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Całość przykryj i odstaw na 5 minut tak, aby kasza wchłonęła cały płyn.

Krok 2
Cebule i chilli pokrój w drobną kosteczkę. Kolendrę posiekaj, a oliwki przekrój na pół.

Krok 3
Połowę opakowania Knorra dodaj do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Na patelnię dodaj chilli i cebule. Smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, rodzynki, oliwki, kmin rzymski.

Krok 5
Całość dopraw do smaku pozostała częścią opakowania Knorr oraz kolendrą. Wszystko razem zagotuj. Pulpeciki ułóż na gorącej kaszy.


Dobra rada:
Gotową potrawę możesz posypać płatkami uprażonych migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki po marokańsku
Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na klopsiki po marokańsku i przekonaj się, jakie są dobre. Przygotuj je z mielonej jagnięciny, mięsa będącego też składnikiem sztandarowego marokańskiego dania, czyli tażinu. Zastąpić je jednak możesz na przykład mielonym mięsem z udźca indyka. Dopraw je i uformuj w niewielkie kulki – im mniejsze, tym lepiej będą prezentowały się na talerzu. Usmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie przyrządź sos o smaku pomidorowym. Dodaj do niego cebulę, zielone oliwki, pikantną papryczkę chili oraz kmin rzymski. Ta ostra, ale jednocześnie lekko słodka przyprawa jest jedną z najważniejszych w marokańskich daniach. Dodaj także rodzynki, które przełamią nieco smak pozostałych składników sosu. Całość posyp obficie świeżo posiekaną kolendrą. Klopsiki po marokańsku podawaj z kuskusem, smaczne będą także z kaszą bulgur. Klopsiki po marokańsku to pyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu – przekonaj się!