Wegetariańska zapiekanka z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańska zapiekanka z kruszonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

4 łyżki

5 łyżek

4 łyżki

50 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz czosnek posiekaj, a papryki oraz ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj paprykę oraz ziemniaki i soczewicę.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i zagotuj. Dodaj pokrojoną kolendrę. Sos gotuj 5 minut na wolnym ogniu.

Krok 4

Gotowy sos wlej na patelnię z warzywami. Całość zagotuj, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 5

W miseczce połącz płatki owsiane, tartą bułkę, starty cheddar oraz olej. Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na wierzch zapiekanki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańska zapiekanka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szpinak z beszamelem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej