
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek przygotuj tarkę o małych oczkach i pomarańczę. Otrzyj owoc ze skórki. Zbierz ją na głębokim talerzu lub w misce i odstaw na potem.

Krok 2
Następnie sięgnij po maszynkę do mielenia. Przygotuj po 100 gramów: suszonych śliwek, suszonych moreli, nerkowców, migdałów i owoców goji. Wsyp je do zbiorniczka w maszynce. Dorzuć także 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Wszystkie te składniki zmiel drobno w maszynce.

Krok 3
Przesyp zmielone orzechy i owoce do miski lub talerza, w którym czeka starta skórka pomarańczy. Wymieszaj dokładnie składniki. Dodaj do masy 50 gramów koniaku i łyżeczkę cynamonu do smaku. Rozkrusz w moździerzu 3 goździki i również dosyp je do miski ze składnikami na kulki cynamonowe. Ponownie wymieszaj całość. Z masy uformuj dowolnej wielkości kulki. Przygotuj na oddzielnych talerzach po 50 gramów niebieskiego maku i wiórków kokosowych. Obtocz w pierwszym z nich połowę uformowanych kulek, w wiórkach zaś – drugą połowę.


Dobra rada:
Pragniesz drobnego urozmaicenia, a może chcesz zrobić bliskim niespodziankę? Do środka każdej kulki możesz włożyć orzech laskowy lub cały migdał.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulki z cynamonem
Kulki mocy z cynamonem to propozycja dla tych, którzy lubią łakocie, a jednocześnie chcą zadbać o linię. Suszone owoce, orzechy, siemię lniane, pomarańcza oraz aromatyczne przyprawy to doskonała propozycja na nowoczesny i oryginalny deser. Kulki przygotujecie w niecałe 30 minut, dzięki czemu mogą stać się codzienną słodką przekąską. Pralinki cynamonowe z orzechami są także idealnym rozwiązaniem na domową imprezę!
Dla kogo?
Przepis na kulki mocy z cynamonem to propozycja dla każdego, kto nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Cynamonowe kule osłodzą każdy twój dzień!
Na jaką okazję?
Kulki mocy z cynamonem to doskonała propozycja na codzienną dawkę domowych łakoci. Przygotujcie cynamonowe kulki także na domową imprezę – z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.
Czy wiesz, że?
Cynamon jest przyprawą tradycyjnie kojarzoną z deserami. Równie często wykorzystywany jest do przygotowania potraw wytrawnych. Wzbogaca smak mięs, przede wszystkim drobiowych, znanych głównie z kuchni azjatyckiej.
Dla urozmaicenia:
Włożony do środka migdał lub orzech laskowy będzie idealnym dodatkiem do kulek cynamonowych.